Featured Post

Assalammualaikum. Tengah mencari peeling off mask yang best and murah? Facial mask sekeping paling murah RM 7 setiap satu, apa k...

Continue reading

Tuesday, 9 August 2016

Doll Skin Foundation Sendayu Tinggi Review



Assalammualaikum.

Hi readers. Ada ke yang masih belum mengenali brand Sendayu Tinggi ni? Actually Sendayu Tinggi wujud since kita kecil lagi. Pemilik sebenarnya ialah Puan Rozita, juga pemilik Jamu Ratu Malaya. Sendayu Tinggi sekarang telah di serahkan kepada Anaknya Yatie yang sangat terkenal di Instagram sekarang. Boleh kata sebagai trend setter. Memang adore sangat dekat dekat Puan Yatie ni, dia pun tak dela nampak show off sangat kekayaaannya, lebih nampak humble berbanding adik beradiknya yang lain.  

So Mellya dengar tentang brand ni melalui Mama Mellya, dulu masa zaman muda-mudi mama selalu consume jamu Sendayu Tinggi especially Dfolia. Katanya sangat berkesan, so Mellya pun sekarang try consume Dfolia nih, baik untuk rahim even though tak kahwin lagi, boleh je nak mula daripada sekarang haha so back to the main topic, Mellya start mengenali Sendayu Tinggi lepas guna doll skin foundation ni, memang paling best!

Sendayu Tinggi Professional Make Up - Hijabi Doll Collection
Doll Skin Foundation

SendayuTinggi Doll Skin Foundation

Kenapa MC pilih Doll Skin Foundation?

Foundation ni memang MC suka sangat! Cover segala parut jerawat yang ada sampai muka nampak flawless je. Sebab tu foundation ni bukan je boleh dijadikan alas bedak, tapi jugak sebagai concealer. Kalau menurut MC, bezanya dengan foundation lain.. Doll Skin foundation ni memang selesa bila pakai. Bohong kalau cakap tak berminyak langsung tapi muka jadi berminyak yang bila orang tengok nampak lawa. haha ala macam mana nak explain ek. Boleh cakap nampak macam hasil makeup professional artist lah. Tapi yang paling penting, tak nampak bertampung bila pakai. Boleh cakap its full coverage too! Tak perlu banyak layer sebab dah cukup pekat and thick.


Pelbagai warna pilihan:

SendayuTinggi Doll Skin Foundation

Ada 4 choices, Mellya guna code 01, tapi next purchase Mellya akan cuba 02 pula, sebab gebu sangat pakai 01. haha Tak pakai bedak pun dah gebu sangat. MC pilih 01 Very Cute memandangkan muka MC yang agak kekuningan hehe 

Swatch by Me code 01: Nampak kan? Foundation ni thick so better korang sapu tipis pun dah cukup. Sangat lah sesuai untuk pakai ke mana-mana event penting. Makeup nampak macam professional sangat. Sebab cover segala pori-pori and flaws yang ada on your skin.

Testimoni Sendayu Tinggi Professional Make Up - Doll Skin Foundation

Swatches from the IG ( thanks to the source)


Doll Skin Foundation : Dalam bentuk jar, disebabkan foundation ni secalit dah cukup untuk cover muka dengan baik, ia boleh bertahan dalam setahun penggunaan. Ya, even korang pakai hari-hari, memang boleh tahan lama.

Testimoni Sendayu Tinggi Professional Make Up - Doll Skin Foundation

The Pros & Cons

Pros: Fully coverage, not sticky, not oily, holds makeup for a long time.
Cons : Perlu dicuci bersih, sebab terlalu full coverage. Kalau tak nak muka berjerawat, wash your face thoroughly. Pakai facial brush lagi bagus. Mellya usually akan guna scrub if pakai doll skin foundation for precaution. 

Price and How to get it?

Harga walk in RM 40, Harga member RM 38. Worth buying sebab good quality and tahan lama. Cara nak dapatkan nya boleh contact Mellya @ Sendayu Tinggi website. Totally recommended !

Korang mesti nak tengok kan hasil Mellya makeup guna Doll Skin Foundation Sendayu Tinggi ni kan? haha Don't worry will upload here soon or later. I need to set a time for photoshoots. Ya, I constantly updated my blog post mengikut peredaran semasa, so you will see different but same post haha 

Good luck ! Hope review ni membantu korang decide nak guna foundation brand apa. Jangan ingat product Malaysia tak bagus. Tak semua yang bagus and tak semua yang tak bagus okeh?  👌

So, I give it 🌟🌟🌟🌟 out of 🌟🌟🌟🌟🌟

*Disclaimer: This is my personal opinion and humble review based on my experience. I am not paid for this review and I spent my own money on this product. Result may be vary depends on your skin conditions. I am not liable for any problems that might arise from trying out the product I review here.

Previous Post
Next Post

About Author

5 comments:

  1. ooo. akak tak pernah try tapi nmpk cantik jugak :)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. hihi best .. even adik yg kaki make up suka pakai foundation ST tapi nama dy High Definition foundation . Bagus juga product ST ni ^^

      Delete
  3. nice review ^^ selalu tengok tutorial sendayu tinggi kat youtube. nnti nak cuba juga la.

    ReplyDelete
  4. Boleh cuba ni.
    Kebetulan Mrs. A punya foundation pun dah hampir habis.

    ReplyDelete