What's Hot

Tuesday, 29 November 2016

11/29/2016 11:53:00 am

Review Novel Remaja: 3600 saat by Charon



Assalammualaikum.

Book of the Month : 3600 saat by Charon

Aloha. hehe it's day 5 challenge, book review. Starting this month, every month Mellya akan review satu buah buku (yela satu buku pun susah tau nak baca sebab malas haha) yang Mellya baca. Untuk first book review ni, buku terbitan PTS Teen Novel, nipis jaa adala 184 muka surat hihihi 

Tajuk : 3600 saat
Penulis : Charon
Terbitan : PTS Litera
Muka Surat : 184
Harga S/M : RM 14.50

book review


SINOPSIS

Mengisahkan tentang seorang gadis bernama Sofea yang tidak habis-habis dengan masalah disiplinnya. Hisap rokok, ponteng kelas jadi kebiasaan. Dahh banyak sekolah yang dia masuki sejak setahun lalu. Semua tak bertahan lebih daripada sepuluh hari. Semuanya berlaku sejak mama, Puan Maria dan papa Sofea, Encik Radi berpisah.  Lain pula Hadi, seorang pelajar contoh di sekolah, seorang pemain piano. Masalah utamanya adalah separuh hayatnya terpaksa dihabiskan di hospital.

Selepas Sofea menyebabkan kebakaran kecil di sekolah, dia telah dipindahkan sekali lagi ke sekolah yang baru iaitu sekolah Hadi. Hidup Sofea dan Hadi berubah sejak mereka kenal satu sama lain. Hadi senang dengan sikap Sofea walaupun Sofea kasar orangnya, Sofea pula keliru dengan sikap Hadi yang ingin berkawan dengan nya walaupun sikapnya jauh berbeza daripada Hadi yang merupakan pelajar contoh disekolah itu. Lepas mengenali Hadi, Sofea tidak lagi meniru dalam kelas dan berbaik semula dengan ibunya.

Book of the Month : 3600 saat by Charon

In the end Hadi mati. Before Hadi ke hospital untuk pembedahan jantung, Sofea yang berrambut merah tu dah bertudung and dia bawa Hadi pergi bersiar-siar di taman. 3600 saat tu ialah masa yang diorang spend bersama di taman tu, sebab Hadi cakap dia tak pernah alami kehidupan normal macam yang diorang buat waktu tu. On the way ke hospital, Hadi sesak nafas, dan meninggal. Lepas kematian Hadi, Sofea menyambung pelajaran dalam bidang sains sebab dia nak jadi doktor yang merawat pesakit macam Hadi.

Book of the Month : 3600 saat by Charon

Sweet gilos tapi sedih sebab Hadi tu mati. huhu Walaupun nipis je buku ni , agak menyentuh perasaan jugaklah , biasalah kalau hati jiwang bunga-bunga sensitif sikit hahaha  ❤

Thursday, 24 November 2016

11/24/2016 11:40:00 am

Movie Review : Inside Out (2015)



Assalammualaikum.

Movie Review (Inside Out 2015)

SINOPSIS

Mengisahkan seorang gadis berusia 11 tahun bernama Riley dengan 5 perasaan or emosi nya, Joy, Sadness, Anger, Fear and Disgust. Joy ni leader. Kiranya macam orang disebalik tabir kehidupan Riley. Sejak kecik lagi Joy yang handle dia. Character-character emosi Riley ni dalam minda dia, kononnya dalam minda Riley ada console untuk diorang ni handle emosi and kelakuan Riley. 

So one day, Riley and parents dia terpaksa berpindah ke tempat baru , from Minnesota ke San Francisco. Kawasan persekitaran baru tu menakutkan Riley. Emosi dia mula tak stabil sejak dia ke sana. Dia mula memberontak, moody dekat sekolah, dah tak happy macam dulu. So tanggungjawab Joy untuk happykan Riley dengan mengimbas kembali kenangan-kenangan manis Riley masa dulu. 

Waktu dia imbas kenangan dengan family dia waktu bergambar dengan dinosaur, sadness terpegang ball memory (macam dragon ball je) so kenangan tu mencetuskan kesedihan. Geram juga dekat sadness ni semua kenangan dia nak pegang huhu 

First day of school, Joy suruh sadness duduk diam-diam. haha So waktu Riley introduce diri dia cerita kenangan dia dekat Minnesota. Tanpa disedari Sadness terpegang memory tu, Riley pun menangis menghasilkan core memory berwarna biru. Then Joy cuba selamatkan core memory yang lain tapi terperangkap dekat long term memory. Riley's trauma mencetuskan seismic collapse of the “personality islands” – literally, floating landmasses dalam minda Riley– family, friendship and hockey yang penting dalam hidup dia. So bermulala adventure Joy dan Sadness untuk selamatkan Riley. Lepas balik skolah, Riley mula tunjuk tanda-tanda disrespectful, marahkan ma and ayah dia. End up ayah dia suruh dia masuk bilik, Ayah dia cuba nak pujuk dia, tapi tak berhasil. Goofy island dah collapse. Macam-macam lagi la yang berlaku, friendship island collapse pastu honesty island terancam sebab Riley curi kad kredit ma dia sebab nak larikan diri ke Minnesota. 

Dalam usaha Joy and Sadness tu, diorang terjumpa imaginary friend Riley waktu kecil. Lastly, Riley berjaya diselamatkan . And benda yang berlaku tu semua actually mematangkan diri Riley.

Bestla sangat berpengajaran. Hehe 


Jom tengok sikit apa yang best dalam Inside Out.

Wednesday, 23 November 2016

11/23/2016 11:37:00 am

Five Facts About Me


Assalammualaikum.


Memandangkan banyak yang tanya tentang ni, so 5 Facts About Me. Banyak facts tapi disebabkan terpaksa pilih lima je, so ini lah dia. 

I am left-handed
Dalam family Mellya sorang je kidal. haha Entahla sesat mana kidal sorang. Dahla muka yang paling gelap. Black sheep betul hahaha 

I like purple, red, black, nude colours and pastel colours
Dulu boleh cakap baju kurung majority purple and red. Mengancam gila kan baju merah makngah haha tak dapat kaler tu meroyan. Skarang dah besar boleh dah pakai kaler lain. Tak meroyan dah  😂😂

I like buah pelam and fruit juice
Kecik-kecik pernah memberontak sebab tak dapat buah pelam. Nampak kan ciri-ciri budak keras kepala masa kecik hahaha tak nak balik rumah sebab tak dapat pelam. ish ish ish skarang suka buah pelam lagi . And bahagian buah pelam yang mellya suka ialah biji, gigit sampai licin. And then kalau pegi mana-mana kedai air buah wajib. Tembikai, orange ngan carrot juice memang top favourite.

I like to collect cute little things
Sanggup habiskan duit beli benda-benda comel. Memang dah jadi habit. Benda kecik and comel macam pemadam bentuk makanan ke, lotion mini bottle ka. Apa-apa je yang kecik-kecik , and comel mellya suka. Kawan Mellya suka berleter bila mellya beli benda merapu haha


Five Facts About Me,Me Without Music


Listen to music
Mellya memang suka dengar music. Depends on my mood and my current interest. For example, at this moment Mellya minat Twenty One Pilot, so playlist akan full dengan lagu diorang je. Bila dah dengar tu bukan setakat dengar je tau, melalak sekali. Konon suara sedaplah. haha lagi menggila kalau adik ada. Senaman before tidur konon. haha

Banyak benda yang orang tak tahu pasal Mellya. Nampak je ala-ala ayu. Tapi pelik sebenarnya heheh orang yang rapat je tahu macam mana mentally ill nya Mellya haha ❤

Monday, 21 November 2016

11/21/2016 03:32:00 pm

Naisture The Secret Formula Mask vs Naisture 15 Minutes Mask Pack



Assalammualaikum.


Anyeong hehe Few days back Mellya ada review Pure Nude Makeup by Essence . Dah baca? Hehe kalini nak review Naisture mask pulak. mesti korang rasa buat apa kan nak review mask. Sama je semua. tempek kat muka, done. Eh tak ye, setiap mask yang kita pakai tu ada kelebihan and kekurangan nya tau.

Baru-baru ni saja menapak ke Aeon Wellness dekat Sunway Carnival Mall. Baru je wujud dekat Sunway, so barang-barang banyak yang masih ada (including Matte Junkie yang payah gila nak mampusss nak cari). Hehe masa nak bayar, dekat counter tengok ada promotion Naisture 15 minutes mask pack 4pcs RM 10 and Naisture The Secret Formula Mask 2 pcs RM 10. Murah kan?


Mellya just beli dua je ; actually dia ada 4 jenis hehe semua ada nama tau.. Charlotte ( Skin Control Mask), Elizabeth (Moisturizing Mask), Izabel (Brightening Mask), Emma (Fresh Face Mask).

Izabel: for dull, dark and uneven skin tone, freckles and chloasma
Elizabeth: lusterness, dull and rough skin, tightness

What i felt : Yeaaa great. Supple and rasa moist kulit lepas pakai. A bit plump feeling. hehe takde biji2 halus timbul. Ada sesetengah mask mellya tak sesuai, tumbuh biji-biji halus. Tapi yang ni okay maybe sesuai kot. Cara pemakaian macam biasa cumanya yang ni bahagian hidung dan mulut asing hehe. Senang sikit rasanya bila nak pakai. 



hehe so yang ni,  Mellya just amik 4 keping ; Juicy PomegranateWhite RoseFresh Aloe, dengan Lovely Strawberry.

Naisture (Natural & Moisturizer) 15 minutes : Mask Pack
Refresh & moisturizing as daily skin maintenance.

Juicy Pomegranate : 
Fragrant and fresh pomegranate replenishes your skin with vitamins, leaving it elastic. 

White Rose : 
Romantic and elegant rose keeps your skin bright and maintains a clearer, healthier look.

Fresh Aloe :
Soothes your tired and irritated skin.

Lovely Strawberry :
Strawberry rich in vitamins controls your excessive sebum and keeps skin smooth. 

Cara pemakaian ada dekat belakang mask. Lepas korang cuci muka, apply toner pastu unfold and pakai mask. 15 minit. Dah tanggal tu sapukan mask korang ke leher, essence dari mask tu masih ada kan so tak membazir kalau sapu tempat lain hihi pat your face bagi rata essence from the mask.

What i felt : Suka sangat ! They are super moisturizing, pastu refreshing.. soft and supple! Tak payah nak beli yang mahal tu hihihi but the mask cutting macam ada tak kena sikit dekat bahagian mata and mulut. haha essence banyak meleleh sampai boleh calit kat leher and tangan.

🌟🌟🌟 out of 🌟🌟🌟🌟🌟 !

P/S: Kalau pasal mask ni senang je nak puas kan hati hehe murah, and refreshing tu penting. ❤

*Disclaimer: This is my personal opinion and humble review based on my experience. I am not paid for this review and I spent my own money on this product. Result may be vary depends on your skin conditions. I am not liable for any problems that might arise from trying out the product I review here.

Thursday, 17 November 2016

11/17/2016 12:00:00 am

Girls versus Mermaid Skirt


Assalammualaikum.


Hola peeps! Stunning sequins skirt huh? Do not panic as I suddenly sharing my interest in wearing mermaid skirt lol Hello, even I’m a skinny girl (seriously but now, gaining some weight after few months staying home haha) 

I’m not rectangle I still got some curve if you want to know 😒😒I had fallen in love with mermaid skirt for a quite long time as it is also super comfy.

Instead of looking at the sight of shimmery sequins, focus on that waistline of this skirt and its hip hugging form. Definitely, easiest way for ANY body type to flaunt their curves. Yes, even you the girl who keeps being told that her body is shaped like a rectangle (like me) haha seriously, don’t be put down by your body shape! Boost your confidence by wearing universally flattering pieces such as the mermaid skirt. So read on and find out why you really need to wear this.

Best for all body types and shapes

Yes, forever the number one reason to wear this beautiful piece - it is universally flattering for all body types and shapes! There’s nothing more beautiful than a confident woman embracing the beauty of her body. Petite, plus size, rectangle, pear shape you name it the mermaid skirt will always make you look absolutely fabulous. Hey, show us some curves lol not a wood-piece like!

Dress it up or down


Versatility at its best, ladies! 

The main point is it can be worn at any time of any day. Whether you’d like to dress it corporate friendly or professionally for an important business meeting, or for a super cool outfit of the day so you can become an instant street style star, anything is possible when you put on a mermaid skirt. Other than that, the mermaid skirt can also be worn for glamorous events as nothing can beat the mermaid skirt when it comes to the comfort and stunning visuals it brings. Go girl!

"Who you are, where you’re from"

Sounds familiar? Yes, just like the Backstreet Boys song, the mermaid skirt transcends culture and figures. It doesn’t matter if you’re a high end celebrity or a humble Muslimah fashionista - the mermaid skirt is a MUST HAVE in every women’s closet. Despite its body hugging features, you can still wear it modestly by covering up with a good outerwear. There is no end to styling the mermaid skirt. It is made for absolutely EVERYONE.

These are the Top 3 reasons why you need to be wearing a mermaid skirt now. It’s airy enough for humid and hot weather so hey, go ahead and buy mermaid skirt online today! Trust me you gonna love it 💋 I done my research here lol so later I’m going to add one more into my collections too! 😉😉

Friday, 11 November 2016

11/11/2016 11:47:00 am

Tutorial Optimize Gambar Secara Online



Assalammualaikum.
Baca entry Siqah tadi pagi. Saja nak try result blog ni. Semua okay except for performance. Teruk gila, lepas check salah satu nya sebab speed blog nak loading lembab (gambar size besau, http), java, css dan lain-lain. Nuffnang pun antara puncanya jugak. Dalam semua kekurangan tu, Mellya pilih nak optimize gambar dalam blog Mellya untuk increase loading speed blog. 

Kenapa perlu optimize gambar?

Macam Mellya mention dekat atas, optimization penting untuk loading speed blog kita. Untuk memudahkan dan jimatkan masa loading, kita kena tukar resolusi gambar yang di upload. Salah satu cara ialah melalui web yang Mellya nak share sekarang ini iaitu, Optimizilla.

Tips 1: Optimizilla
optimize gambar
klik untuk ke laman tersebut

optimize gambar
Dengan web ni secara percuma, kita boleh upload lebih kurang 20 gambar dalam satu masa. Resolusi akan dikurangkan depends on apa yang kita nak. Kalau tak cukup kecil resolusi tu, korang boleh kurangkan lagi dekat bawah (tak ada dalam gambar ni, tapi nanti lepas korang upload, akan ada tempat mengubah quality dekat bahagian bawah.). 

Actually banyak je website yang provide space untuk kecilkan resolusi or size gambar. Guna lah Mr Google korang tu. Macam tak biasa pulak. haha

Tips 2: Whatsapp/Line/Telegram dan lain-lain
Kalau rasa menyusahkan nak upload pastu download pula, korang boleh juga hantar gambar ke Line @ Whatsapp pastu buka version Web dan download je, automatically gambar tu dah dikecilkan resolusi sebab nak memudahkan gambar itu dihantar. Senang kan?

Tips 3: Websiteplanet.com 
So ada lagi dua website yang boleh compress gambar up to 50mb! Thanks to Patricia sebab suggest this 2 website. hehe Tak sangka Mell ada jugak yang refer blog Mellya, thanks for visiting my blog Patricia! Korang boleh guna WebsitePlanet kalau korang ada gambar bersize melebihi 20mb. 
Thanks Patricia! 

So harap tutorial ni sedikit sebanyak membantu korang yang baru dalam dunia blogging. 
Good luck ❤

Monday, 7 November 2016

11/07/2016 02:17:00 pm

Random : Orang Kidal lebih Pintar?



Assalammualaikum.



Random post kali ini tentang orang bertangan kidal dikatakan lebih pintar berbanding biasa? Betul atau tidak? haha Untuk pengetahuan korang pembaca Mellya Crayola blog picisan nih, Mellya ni left-handed. Iya, tangan kiri. Makan kalau dengan sudi memang dengan tangan kiri, menulis lagi lah. And orang cakap bila kita banyak guna kan tangan yang cekap tangan kita akan besar, and ya, tangan kiri Mellya lagi besar berbanding tangan kanan. Sebab tangan kiri ialah tangan yang selalu Mellya gunakan untuk buat kerja, contoh iron baju, angkat barang dan lain-lain.

Bila bertangan kiri ni, semua kita buat orang rasa lain. Macam Mellya, parents Mellya memang tak harap Mellya iron atau masak. Katanya sebab nampak cara Mellya pegang tu lain. haha Actually sama je, cuma Mellya guna tangan kiri, sebab tu nampak lain. 

So tadi Mellya ada mood nak blogwalking, terbaca satu article mengenai orang yang kidal. Katanya orang kidal pintar. So antara main point yang Mellya rasa menarik, tertarik nak baca korang boleh lah baca kat bawah ni. 

Antara yang menarik perhatian Mellya:

  1. Lebih cenderung mempunyai alahan
  2. Mudah mendapat migrain
  3. Lebih cenderung menjadi penderita insomnia
  4. Menggunakan lebih bahagian otak kanan
  5. Lebih berkemungkinan mengalami gagap dan disleksia
  6. Berfikir lebih baik dan dalam persepsi 3D. 
  7. Lebih baik dalam multi-tasking.
Kenapa Mellya tertarik dengan fakta ni ? Sebab Mellya rasa ada pada Mellya. Yes, i got some allergy (tak boleh kena habuk, and im not sure what i cant eat), Migrain, yes i do. Insomnia, yes sometimes. Otak kanan? Maybe coz i think i am creative (okay okay angkat bakul haha). Gagap, yes also sometimes and not severe. Multi tasking, yesss i love to do banyak kerja in one time.

Fakta yang Mellya tak pasti ada ;

  1. Kebanyakan orang kidal juara dalam pelbagai bidang.
  2. Orang kidal lebih cenderung menjadi ahli sukan.
  3. Memiliki kecerdasan fikiran yang lebih istimewa dan berfikir lebih pantas.
  4. Orang kidal mampu mendukung sisi kiri tubuhnya untuk semua kegiatan fisikal. 
  5. Orang kidal dua kali lebih berjaya dalam menyelesaikan masalah dan memiliki IQ lebih tinggi.
  6. Orang dengan tangan kidal relatif lebih cerdas daripada bukan kidal.
  7. Orang Kidal lebih mudah mengawal emosi dibandingkan dengan bukan kidal.
  8. Cenderung mendengar bunyi yang berubah lebih cepat.

Menarik kan ? Ingat tau 13August kena wish Mellya Happy left-handers day hahaha ❤

Thursday, 3 November 2016

11/03/2016 08:15:00 pm

Tutorial: Kenapa Perlu Daftar Web Ping Blog



Assalammualaikum.

akibat babab

Salam semua. Mesti selalu bila belek blog orang korang akan nampak banner kecik pingje atau babab.net and macam-macam lagilah. Untuk pengetahuan newbies, semua ini ialah web yang menyediakan perkhidmatan ping entry blog secara percuma.

Kenapa perlu daftar web ping blog?

Nak tahu kenapa? Salah satu sebabnya ialah dengan auto ping ini, blog kita akan dapat liputan secara meluas. Lebih ramai orang akan dapat nampak kewujudan blog kita terutama kalau yang pasang widget bermacam link blog tu. Sambil tengah baca blog orang, bila nampak tajuk and gambar entry korang di sidebar atau mana-mana bahagian blog Blogger yang menggunakan ping ini, diorang secara automatic akan click dan baca. haa Nampak tak permainannya? heheh

Selain itu, bila ada wujudnya widget seperti ini, orang akan rasa blog kita ni padat dengan informasi. Jadi kelebihannya, ia mengundang pembaca untuk datang terjah lagi dan lagi.

Keburukannya?

Ada sesetengah mengatakan auto ping widget ni mengganggu seo blog mereka. Tapi keburukan yang Mellya hadapi sendiri ialah seperti gambar bawah ni.

akibat babab

Kewujudan entry-entry sebegini memang menyakitkan hati Mellya. Tak sedap mata memandang tau. Walaupun bukan hasil penulisan kita, tapi still.. it's on my blog! Malu lah. Tu Mellya yang censored kan, macam nak pengsan juga tadi tengok. 

Apapun harap pihak auto-ping check blogger-blogger sebegini and banned mereka daripada menggunakan service ini. Bagus auto ping tapi bila ada masalah macam ni, tak best la kan ❤