What's Hot

Thursday, 30 March 2017

3/30/2017 12:43:00 pm

Lyric:Something Just Like This (The Chainsmokers & Coldplay)




Title: Something Just Like This
Singer: The Chainsmokers & Coldplay

I've been reading books of old
The legends and the myths
Achilles and his gold
Hercules and his gifts
Spiderman's control
And Batman with his fists
And clearly I don't see myself upon that list

She said "Where'd you wanna go?
How much you wanna risk?
I'm not looking for somebody
With some superhuman gifts
Some superhero
Some fairytale bliss
Just something I can turn to
Somebody I can kiss"

"I want something just like this
Doo-doo-doo, doo-doo-doo
Doo-doo-doo, doo-doo
Doo-doo-doo, doo-doo-doo
Oh I want something just like this
Doo-doo-doo, doo-doo-doo
Doo-doo-doo, doo-doo
Doo-doo-doo, doo-doo-doo"

"Oh I want something just like this
I want something just like this"

I've been reading books of old
The legends and the myths
The testaments they told
The moon and its eclipse
And Superman unrolls
A suit before he lifts
But I'm not the kind of person that it fits

She said "Where'd you wanna go?
How much you wanna risk?
I'm not looking for somebody
With some superhuman gifts
Some superhero
Some fairytale bliss
Just something I can turn to
Somebody I can miss"

"I want something just like this
I want something just like this"

"Oh I want something just like this
Doo-doo-doo, doo-doo-doo
Doo-doo-doo, doo-doo
Doo-doo-doo, doo-doo-doo
Oh I want something just like this
Doo-doo-doo, doo-doo-doo
Doo-doo-doo, doo-doo
Doo-doo-doo, doo-doo-doo"

"Where d'ya wanna go?
How much you wanna risk?
I'm not looking for somebody
With some superhuman gifts
Some superhero
Some fairytale bliss
Just something I can turn to
Somebody I can kiss
I want something just like this"

"Oh I want something just like this
Oh I want something just like this
Oh I want something just like this
Oh I want something just like this"

Coldplay are a British rock band formed in 1996 by lead vocalist and keyboardist Chris Martin and lead guitarist Jonny Buckland at University College London.

Tuesday, 28 March 2017

3/28/2017 08:00:00 pm

Eh Mellya Shopping Lagi di Zalora!


Assalammualaikum.


source: http://www.tonguechic.com/wp-content/uploads/2014/04/akdjfh.png

It has been soooo long i postponed to write this entry. Muahaha at last today able to write up the post. Eh ada ke yang tak tahu Mellya shopping baju dekat Zalora hari tu? Tak sangka top search tau entry tu padahal merepek-repek je haha Nak baca boleh tengok dekat SINI. Yup, Zalora memang best. Bila shopping lagi di Zalora.. memang boleh meroyan especially time sale. Confused tak tau nak beli apa, rasa nak beli je semua. Berbekalkan RM 100, Mellya search semua barang Zalora yang dianggarkan include shipping RM 100. Tak nak lebih, nampak tak betapa tengah saving nya hehehe

Soo.. Mellya dah set, i must get at least 3 items from Zalora. Memang strictly reminder, haha sanggup cari kalkulator untuk dapatkan cukup-cukup 3 item bernilai RM 100. And guess what? Tercapai. hahaha (Gelak jahat)

Mula tu dok survey la benda apa nak beli. Nak beli kasut, kasut berlambak kat rumah sampai tak ada space nak letak. Baju? Tak best sebab tak leh nak try. Then terfikir pasal jam. Jam tangan usang Mellya tu dah tak dipakai sebab tali dia dah tukar ke tali yang Mellya tak berkenan langsung. hehe Biasalah tangan keding ni susah sikit cari jam. So ambil keputusan nak beli lah jam tangan.

Barang yang Mellya order ialah a Saffiano Handbag by Velvet and 2 utas jam tangan from Zalora. Wuhuuu selit jugak handbag kan. Haruslah hehe Surprisingly, harini order, esok tu Ninja Van datang bawak barang. Kalini kereta wira pulak hahaha haritu MyVi kan.. Memang cepatlah service Zalora, pasni memang tak risau lagi dah nak shopping. Setakat ni Zalora sentiasa on time. hihihi



I love this bag! Comel kaler blush memang dah lama nak bag colour camnih. Semua jealous tau Mellya dapat bag ni. Harga sangat affordable. Only RM 49.90. This ivory square face thin texture watch memang Mellya nak sebab jam lama dah uzur. hahah Isn't it pretty? Cantik tak? haha RM 25.00 je. Harga asal RM 69. Mellya beli semua yang tengah ada discount. kahkah This gold  classy watch pun RM 25.00 je. Harga Asal RM 79.. Dah lama jugaa teringin jam gold cam ni. Saja beli nak test sesuai tak pakai jam ni. hahah memandangkan tangan cek yang kecik halus nih. Pas ni tak ada alasan untuk tak pakai jam haha

Puas hati sangat shopping dengan Zalora. Service tiptop, payment method pun mudah and rasa selamat berurusan dengan Zalora. Tapi yang hampanya tak dapat tengok Ninja Van heheh Korang kalau nak shopping barang-barang ni boleh tengok dekat Zalora tau. Memang murah-murah belaka. Tambah pulak sekarang tengah ada sale for LIMITED TIME taw heheh tak nyesal punyalah beli. Nampak tak bajet RM 100, boleh beli 3 items tau. Bukan senang nak dapat beli benda yang kita perlu tanpa melebihi bajet.

Confused mana nak dapat cam tu? Mestilah Zalora sayangs. ❤

3/28/2017 01:41:00 pm

Exam Kelayakan Pembantu Penilaian MPSP 2017


Assalammualaikum.



Hi readers, once again kekangan masa. haha da settle hantar barang Sendayu Tinggi pe semua dekat dropship, Mellya ada buka dropship ya yang nak join wajib ada niat untuk berniaga, bukan main-main. Pagi tadi ada pula exam kelayakan Pembantu Penilaian. Saja je apply, tuptup ada pula exam. haha Matilanak, buku pun tak baca. Bukan je sebab tak da masa, malas jugak. hahah soalan pun tanya dasar kerajaan, and tanah bagai. Memang cek tak taula. 😅 Untungla ABCD.. bolehla nak hentam. haha Pergi jelakan, tak rugi pun atleast ada pengalaman menjawab. Mana tau lepas ni dipanggil lagi, boleh lah dapat gambaran soalan macam mana diorang tanya. 

Mellya apply dekat web MPSP. Kalau ada yang tak tau MPSP ni , Majlis Perbandaran Seberang Perai. So Mellya attend exam kelayakan dekat Kompleks Sukan MPSP Kepala Batas. Expectation? Not high hahah just pergi je, tengok soalan acano boleh ke idok jawab. So masa yang diberi cuma 30 minit, ada 50 soalan objective. Mix questions, soalan IQ and pengetahuan am, pasal bidang kerja sikit je tanya. But sejarah ada juga. Soalan sikap pun ada jugak, keliru nak jawab setuju tak stuju hahaha kalau dia bagi buat essay sikit boleh la nak bagi reason sikap tu, tapi ni tak. 2 pilihan je dia bagi. 

Ada banyak session, jam 8, jam 9, jam 10... tak taula pulak kalau sampai petang. Ramai? Ya ramai. haha padahal kerja kosong nya nak pakai orang sorang dua ja 😅 And ada yang dah bekerja and belum bekerja. Zaman sekarang ni tak boleh memilih dah, kalau dapat kerja tolonglah accept, bukan senang huhu

So among questions yang Mellya ingat lah ya... Actually soalan ni ada diberi contoh tau, tapi Mellya tak buat latihan.. so hentamla jawab nya tadi hahahha


Pengetahuan Berkaitan Bidang Kerja
1. Berikut adalah alatan pengukuran yang paling sesuai digunakan semasa lawatperiksa bagi mengukur keluasan bangunan:-
A. Pita Ukur
B. Rantai Metrik
C. Pancang Jajar
D. Pembaris Berskala

Pengetahuan Am 
3. Rukun Negara mempunyai lima prinsip utama. Apakah prinsip Rukun Negara yang ke-empat? 
A. Kesopanan dan Kesusilaan 
B. Kedaulatan Undang-undang 
C. Kesetiaan kepada Raja dan Negara 
D. Keluhuran Perlembagaan

IQ
4. Untuk perjalanan dari tempat P ke tempat Q, kita boleh gunakan bas, bot atau kapal terbang. Sama-sama dengan perjalanan dari tempat Q ke tempat R. Berapakah cara yang kita boleh gunakan untuk perjalanan dari tempat P ke tempat R, melalui Q?
A. 3
B. 5
C. 6
D. 9

Sikap
5. Dalam menyelesaikan masalah, kadangkala saya akan gunakan cara yang saya rasa sesuai 
A. Tidak setuju B. Setuju

Lain-lain soalan, kalau kira-kira banyak kena cari luas, pastu octagon, trapezium tu semua kena tau brapa bucu or formula dia.. Perayaan dekat Penang contoh Chap Goh Mei bila.. 1st sekolah Inggeris yang ditubuhkan di Tanah Melayu, Sumber pendapatan Kerajaan Tempatan, tahu Perdana Menteri kita and gelaran mereka, kelayakan menjadi ADUN, Tujuan penubuhan JKKK, Beza & kriteria Dewan Bandaraya, Majlis Daerah, Majlis Perbandaran, Majlis Bandaran, dan Majlis Negara. Pastu jeling-jeling la skali tengok Akta apa yang diorang pakai. Masa exam Mellya ni dia ada tanya Akta apa yang digunakan utk taksir cukai.

DESKRIPSI TUGAS PEMBANTU PENILAIAN GRED W19 

1. Menyediakan laporan penilaian untuk harta tanah-harta tanah perdagangan kampung, kediaman kampung dant anah pertanian di kawasan bertugas. 
2. Membantu Penolong Pegawai Penilaian kawasan dalam lawat periksa dan penyediaan maklumat penilaian. 
3. Bertugas mengikut giliran dalam Mesyuarat Jawatankuasa Rayuan Cukai.
4. Membantu Penolong Pegawai Penilaian dalam pengumpulan data dan maklumat untuk laporan penilaian. 
5. Membantu Penolong Pegawai Penilaian dalam pelaksanaan projek Penilaian Semula di kawasan jagaan. 
6. Menjalankan tugas berpandu kepada Prosedur MS ISO 9001. 
7. Menyediakan laporan hapuskira penilaian untuk harta tanah-harta tanah perdagangan kampung, kediaman kampung dan tanah pertanian di kawasan bertugas. 
8. Memeriksa bangunan yang memohon pulangan balik hasil mengikut jadual untuk memastikan syarat-syarat Seksyen 162, Akta Kerajaan Tempatan ditunaikan.
9. Menjalankan banci sewaan untuk memperolehi bukti sewaan semua harta di kawasan jagaan. 
10. Mengemaskini atau menyediakan salinan baru pelan struktur dan geolist. 
11. Memasukkan data dan penyediaan maklumat untuk projek PEGIS. 
12. Membantu Penolong Pegawai Penilaian menyediakan maklumat dan penilaian harta-harta Sumbangan Membantu Kadar di dalam kawasan bertugas. 
13. Menyelesaikan pertanyaan di kaunter untuk kawasan jagaan. 
14. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarah oleh Pegawai Atasan dari semasa ke semasa.

So, harap adalah rezeki. Kalau tak de pun nak buat macam mana kan mungkin rezeki kat tempat lain. 
Maybe arah business? hehe tunggu tarikh exam pembantu tadbir MPSP pulak. 
Bila tak tau. ❤


Saturday, 18 March 2017

3/18/2017 08:42:00 am

Traveloka Sale-Abration 2017, Tawaran Hebat Untuk Kaki Jalan!


Assalammualaikum.

Traveloka

Cuti sekolah dah tiba. Amboi, mesti ramai yang tengah plan nak bercuti satu family kan? Kalau yang dah plan awal-awal memang tengah berseronok sekarang ni, yang last minute planning mesti tengah gundah-gulana, risau cost tiket flight dan hotel mahal. Tu tak consider lagi hotel penuh, flight tak ada. Kalau ada pun, siaplah duit. Untuk diri sendiri, pasangan and anak-anak… Fuuhh.. Last-last cancel plan. Yela, bajet tak cukup untuk makan, souvenir lagi. Haha tapi bulan ni.. Tak perlu risau, korang beruntung sebab korang ada Traveloka! Traveloka ada good news tau. Nak tau good news apa? Haaaa berdebar tak? Haha

TRAVELOKA?
Sebelum tu, Mellya nak memperkenalkan dulu Traveloka walaupun korang dah tahu Traveloka ni apa. haha Iyalah, siapa yang tak tahu pasal Traveloka ni, “one of the most famous flight and hotel booking platform untuk domestic dan international”. Nak cari flight, hotel mudah je, through website and application yang didownload ke dalam handphone canggih uols tu. Tak perlu susah hati cari hotel, flight, satu-satu. Dengan Traveloka ni dahla boleh dapat offer yang lumayan, pastu NO HIDDEN CHARGES, semua yang tertera dalam Traveloka itulah FINAL PRICE uols. Tak de tipu-tipu. Ada setengah web tu, dalam web harga lain, last sekali, masa pergi tudia cas melambung-lambung sampai tak “terpayung”. Untung kalau pakai Traveloka ni. Mellya yang tengok ni pun dah geram sangat, rasa nak book je laju-laju hahah (sabar-sabar, bajet tak cukup.. kebuluran nanti haha). Selain itu, pelbagai jenis cara pembayaran korang boleh pilih and yang pastinya SECURE ONLINE TRANSACTION. Ada masalah, boleh contact customer service, 24 HOURS. Pendek kata, memang banyaklah kelebihan Traveloka ni!

Why TRAVELOKA?

Traveloka


GOOD NEWS apa yang Mellya perkatakan tadi? Haa tudia mai dah: Traveloka Sale-Abration! Discount, jimat berganda bulan ni sebab Traveloka melancarkan sale “gila-gila” untuk flight and hotel bermula tarikh 10 – 31th March 2017. Tak perlu lagi risau dan susah hati bagi yang last minute planning tu haaa

Traveloka Sal-Abration

Traveloka Sale-Abration ini berlangsung mulai 10 – 31th March 2017, menawarkan discount untuk pelbagai destinasi pilihan, domestic dan international! Ada dua tawaran khas untuk awak-awak semua iaitu flight deals dan hotel deals. Excited tak? Haha

Traveloka Dealsfly and Dealstay

Flight Deals, terbang murah dengan kadar serendah RM 39 ke destinasi domestic dan RM 100 ke destinasi international. Wah mana nak dapat flight rate serendah ni. Pilih destinasi, pilih airlines yang korang mahukan, dan berseronoklah dengan penjimatan berganda. But check first travel period airline tu bila. Bukan apa, takut tersalah booking pulak. Tak cukup lagi dengan harga serendah tu? Haa ada satu lagi deals hebat untuk bulan March, hanya masukkan coupon code DEALSFLY di bahagian pembayaran dan korang akan ditawarkan dengan discount sehingga 8%.

Traveloka Dealsfly and Dealstay

Hotel Deals, nak duduk hotel sedap-sedap, relax, chilling. Hanya book melalui Traveloka korang boleh dapat discount sehingga 79% tau. Kuala Lumpur, Melaka, Johor, Jakarta dan lain-lain dengan harga yang memang tak masuk akal. Ada pula additional discount lagi bila korang guna coupon code DEALSTAY di bahagian pembayaran. 

Harga murah, takut tak selesa hotel tu”. Jangan risau, korang boleh book and baca review pengunjung melalui TripAdvisor. Tapi rata-rata berpuas hati sebab Traveloka hanya memilih “the best hotel” yang memenuhi keperluan travel korang, untuk shopping ke, melawat tempat bersejarah ke.... Whatever it is, depends on your budget too. Another thing, same goes to hotel deals, stay alert tau masa pemilihan hotel, sebabnya different hotel ada different stay period. Jadi check betul-betul. Nanti date flight lain, date hotel lain, haa acano tu?

Ingat tau, Traveloka Sale-Abration hanya valid booking from 10 – 31th March 2017. Tunggu apa lagi, berbelanja dengan bijak, gunakan peluang ni untuk pergi bercuti bersama keluarga. Bukan selalu ada tawaran macam ni kan? Aduhai, teringin jugak ni tapi ongkos nya tak ada. Hihihi maunya ada duit ni dah book laju-laju.

Untuk maklumat lanjut;

Customer Service
+60-15-4840-9469

Friday, 17 March 2017

3/17/2017 01:57:00 pm

Rawat Muka Kusam, Gebu-gebas dengan Citrine by Adore Hainz


Assalammualaikum.


Citrine by Adore Hainz

Masalah utama Mellya selain parut yang liat di wajah ialah kulit kusam. Rasa macam tak ada seri gitu. Ini bukan sebab masalah skincare, tapi masalah dari segi dalaman. Jadi Mellya beranikan diri mencuba Citrine. Mesti ramai yang belum dengar mengenai Citrine bukan?


Citrine sebenarnya baru sahaja dilancarkan dan dibuat atas pengalaman founder nya sendiri, hasil usaha hampir 2 tahun membuat kajian keberkesanan bersama dengan food nutritionist yang diiktiraf tau. Jadi tak perlu risau kerana product ini tidak mengandungi MERKURI dan bahan terlarang. Product ni 100% buatan Malaysia untuk mereka yang tidak mahu kedut seribu, wajah yang kusam dan tidak berseri.

Citrine by Adore Hainz dalam bentuk box, and setiap box ini mengandungi 30 sachets. Price? RM 179. “Mahal nya!” Tapi tahu tak harga tu tak setanding kesan yang product ni bagi pada kesihatan dan kecantikan kita yang tak ternilai tu tau. heheh

Cara pengambilan :
Kalau mengikut cadangan pengambilan, dinasihatkan minum sekali sebelum sarapan dan sekali lagi sebelum makan malam. And perlu minum sekurang-kurangnya 2 liter air setiap hari. Tapi disebabkan Mellya jenis yang berjimat cermat, Mellya cuma consume 1 sachet sehari, dan minum air secukupnya.


Citrine by Adore Hainz

Mellya dah ada botol shaker ni, siap dengan measurement berapa ml air. So cara untuk consume Citrine mudah je, cuma masukkan dalam botol ni, and masukkan air sejuk lebih kurang 150ml, tutup penutup, shake shake shake. Terus minum. hehe Rasa? Boleh tahanla, mama sukala hahaha

What I felt:
Sebelum mencuba Citrine, memang rasa tak bertenaga, nampak tak bermaya and kulit rasa dry. But after a week, Alhamdulillah, kulit rasa lebih moist, dan unbelievable parut juga dah start fading away. And mama Mellya cakap nampak Mellya makin berseri consume Citrine ni. dia pun nak cuba. Tu baru minum satu sachet sehari. Mungkin kalau ikut cadangan pengambilan, the result mungkin akan lebih cepat and kebabom? Hehe Nampak nya nak kena berkongsi dengan mama la ni hihi

Recommended? 
Definitely. Sebab apa Mellya recommend Citrine? Sebab Citrine tak mengandungi bahan terlarang. Tak perlu “harm yourself” by trying product yang entah dari mana datang ingredients nya untuk jadi cantik dan sihat. And hasilnya Insya Allah terbaik.

Overall good, So, I give it 🌟🌟🌟🌟 out of 🌟🌟🌟🌟🌟

Nanti Mellya share lebih lanjut pasal Citrine ni. Tunggu tau heheh

So kalau korang tak sabar nak tunggu post seterusnya, and berminat sangat nak cuba atau nak tahu lebih lanjut, korang boleh la contact sis berdua ni, sangat friendly tau.

Untuk konsultasi boleh whatsapp ke:
0174032915 - Imtiaz
0192806962 - Nurul

Atau order melalui FB:

Atau DM ke Instagram:

*Disclaimer: This is my personal opinion and humble review based on my experience. Result may be vary depends on your skin conditions. I am not liable for any problems that might arise from trying out the product I review here.

Thursday, 16 March 2017

3/16/2017 07:58:00 am

Top Make Up Items 2017



Assalammualaikum.

TOP TRENDING MAKE UP ITEMS 2017

TOP TRENDING MAKE UP ITEMS 2017 | Women can't never stop scrolling the web  to find out new makeup trends and i admit it as i am one of it. haha No women hates makeup, if there is, trust me they are lying lol 😅 Women can NEVER resist the temptation of purchasing new makeup items as it is our beauty staples. Each of us has our own top choices but what will actually be trending this year? If you are a makeup lover, you will probably know this. However for the ladies who are in the beginner stage or are still in the learning process, read on the favourite make up items that are predicted to be rocking this year.

ONE : Matte Madness


Matte is a key to 90's beauty trend, and it's starting to make a come back this 2016/2017. Matte lipsticks have always been a top choice by women since its existence. Why? Because it has that perfect texture which makes our lip colour last longer and more natural. Although it may be a bit dry but by keeping your lips moisturized before applying it on, it will definitely bring out your sexy side with ease. Among the top matte lipstick shades are nude, coral and light pink. But red and plum shades are also seen to be women’s favourite choices this year for more dramatic effect. Matte foundation for those with oily skin and skip the blush with a matte bronzer would made your makeup looks more natural. 

SECOND : Bold Pink Blush, and eyelids

Pink hues trend for the cheek, and eyeshadows seems to be rocking this year too. Great tips, you should try applying a bold pink or rosy-like blusher up to the temple with a bright peachy pink colour on your eyelids which definitely completes your makeup of the day. 😚

THIRD : Falsies


Ladies, your makeup will be incomplete without falsies. Trust me. 😉 Falsies or fake eyelashes are seen to be one of the most important beauty piece in a woman’s make up kit. Some prefer the natural falsie lashes for an everyday look while others go for a thicker piece. Fake eyelashes are adored by women because it helps enhances the eyes and you can skip the mascara touch. For a great effect, wear a nice coloured contact lens together with your favourite falsies.

FOURTH : Glittery, Shimmery-Look and Highlight

Glitters for the eyelids, glitters for the underliners, glitters for the cheeks and lips.. Glitters and shimmers for everything.. All seems to be trending this year. Let's try and experimenting with glitter on the eyes for the night out, dinner or special occasions. Highlighting your cheeks makes your makeup looks more exclusive.

FIFTH : Bronzer


Do you know, contouring is the best way for you to hide your original facial features? Use bronzer to shape your facial feature into a more refined or thin, V-shape face. With the power of bronzers, it can be a dream comes true. Use the right contour technique using the bronzer shade which matches your skin tone and you will definitely get that air brushed makeup look. 

All this 5 make up items going to be trending this year.  Isn't it exciting ?
What are you waiting, go get them! 😜


Source: http://www.buro247.my/beauty/trends/7-beauty-trends-you-ll-see-everywhere-in-2017.html



Wednesday, 15 March 2017

3/15/2017 01:08:00 pm

Lazada Birthday Blogger Contest 2017

Assalammualaikum.

Lazada Birthday Blogger Contest, 5TH Birthday Surprise

Lazada Birthday Blogger Contest, 5TH Birthday Surprise | Wah sudah lima tahun usia Lazada di Malaysia ya. Pada tarikh 22 March hingga 24 March ni, Lazada bakal melancarkan Lazada Birthday Sale : (http://www.lazada.com.my/birthday-sale/ ) sempena ulang tahun Lazada yang ke-5! Discount sehingga 90% menanti. Mesti ramai yang tak sabar kan ? So exciting! Dengan zaman serba internet ni siapa tak tahu dengan kewujudan Lazada yang merupakan salah satu gedung online terkemuka dengan pelbagai jenis produk jualan dari segi kelengkapan rumah, pakaian wanita, pakaian lelaki, peralatan sukan, gajet dan lain-lain lagi. Harga yang sangat berpatutan, dan pengguna juga dilindungi 100% ketika membeli-belah di Lazada.

Yang lebih menarik lagi selain discount berlipat ganda? Lazada juga menganjurkan Lazada Birthday Blogger Contest khas buat blogger seluruh Malaysia. Contest ini berlangsung dari 1 March 2017 hingga 23 March 2017 tau.  Hadiah ? Lumayan beb, sebab tu Mellya dengan berbesar hati nak korang semua join jugak!

Less than 50 Participants (10 winners)
1st Prize: 1 x RM300
2nd Prize: 3 x RM200
3rd Prize: 6 x RM100

More than 50 and less than 100 Participants (20 winners)
1st Prize: 1 x RM500
2nd Prize: 7 x RM250
3rd Prize: 12 x RM125

More than 100 Participants (30 winners)
1st Prize: 1 x RM800
2nd Prize: 12 x RM300
3rd Prize:17 x RM150

Lumayan bukan?
 Haa sebab tu lah, “the more the merrier”  Mana tahu ada rezeki kita 😚

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

💓 What do you love about Lazada Malaysia? 
Banyak ! Apa yang saya suka sangat dengan Lazada ialah di Lazada macam-macam jenis benda saya boleh cari. Tak kira lah berus muka, make up, pakaian, kelengkapan rumah, gajet, makanan haiwan, jam tangan dan macam-macam lagilah boleh dicari melalui Lazada. Bukan itu saja, harga yang ditawarkan juga sangat berpatutan dan kita boleh buat “price comparison” menerusi online je, tak perlu nak ke kedai, buang masa mencari tempat yang menyediakan barangan yang lebih murah dan tinggi kualiti. Tambah pula Mellya lebih suka shopping menerusi phone je.
Dah la murah, cara pembayaran pun bebas, boleh guna secara online, COD pun boleh. Keselamatan pengguna ketika membeli terutama yang menggunakan online banking pun meyakinkan saya untuk terus menggunakan perkhidmatan Lazada. Bayar online lebih mudah, transfer je, tak perlu nak sediakan duit waktu delivery sampai hehe
Selain itu, servis penghantaran Lazada yang pantas dan cepat juga sangat mengagumkan saya. Tak serik untuk membeli-belah di Lazada kerana perkhidmatan nya yang sangatlah TERBAIK.

In short
  • Pelbagai jenis product mudah didapati di Lazada
  • Harga yang berpatutan
  • Memudahkan kerja-kerja "price comparison"
  • Kualiti
  • Cara pembayaran yang mudah
  • Fast delivery 
  • Good service

💓 Top three Product picks from Lazada Malaysia
Tough question as i always "rambang mata" bila buka Lazada haha Selalu nya tempat Mellya paling selalu tengok ialah Health & Beauty and Women's Clothing. Electronics jarang-jarang. hehe

Sinma 3 Layers Clear Acrylic Cosmetic Drawers
Lazada Birthday Blogger Contest, 5TH Birthday Surprise
Memandangkan Mellya ni seorang "makeup hoarder", Sinma 3 Layers Clear Acrylic Cosmetic Drawers ni sangat membantu untuk jadi storage barang makeup Mellya yang bersepah atas meja dan drawer. haha Teringin juga nak ada cosmetic drawer ni, kemas sikit. Dengan discount 47%, wah save banyak ni, bukan murah kalau nak beli cosmetic drawer ni tau. Mostly yang Mellya jumpa di website lain, Instagram dan lain-lain, majority mencecah RM 100+. 
Lazada Birthday Blogger Contest, 5TH Birthday Surprise

Banyak review baik daripada customer.  membuatkan keinginan meluap-luap.
 sesuai dijadikan wishlist 2017.

Cornell CGS-S103P Garment Steamer
Lazada Birthday Blogger Contest, 5TH Birthday Surprise
Yang ini untuk mama Mellya. Dah lama mama mengadu nak beli steamer ni. Memudahkan nak iron baju. Tapi sampai sekarang tak dapat nak beli. Bila tengok dekat Lazada ni murah pula, Cornell antara jenama hebat tau. hehe Masih mengumpul dana untuk beli.

IPAD MINI
Lazada Birthday Blogger Contest
One of my wishlist too. Ini pulak untuk memudahkan Mellya update Instagram dan Facebook Mellya. Bila jadi online seller ni, tablet atau fon sangat penting tau. Dengan adanya Ipad ni, tak dela Mellya nak gunakan fon personal, cepat habis bateri. Lagipun memudahkan Mellya nak online shopping jugak. Ops ! heheh

💓 How do you think Lazada Malaysia can improve? 
Lazada telah berjaya mendapat tempat di hati rakyat Malaysia, tapi adalah penting untuk meningkatkan lagi kualiti perkhidmatan dan mengemaskini product yang dijual di Lazada sejajar dengan peredaran masa atau trend masa kini. Sediakan "live support message" bagi memudahkan pelanggan yang menghadapi masalah waktu pembelian dan.. Selain itu, Lazada perlu menceriakan sedikit web Lazada yang sedikit "gloomy" di mata saya.  hehehe

  • Improve service quality
  • Up to date
  • Live support message
  • Improve website appearance

💓 What is your birthday wish to Lazada Malaysia? 

Lazada Birthday Blogger Contest, 5TH Birthday Surprise

" Happy birthday Lazada ! Semoga terus berkembang maju di Malaysia dan semoga menjadi "the best online shopping website" yang berjaya memenuhi kemahuan setiap pelanggan.

Thanks for fulfilling my needs with great choices, affordable prices and good service.
Keep up your good work and wishing you all the best, Lazada's team! "

How to Join – Lazada Birthday Blogger Contest

1. The contest runs from 1st March until 23 March 2017 (11.59pm).
2. Each contestant (blogger) has to write a post and answer these questions on his/her blog post:
  • What do you love about Lazada Malaysia? 
  • Top three Product picks from Lazada Malaysia (your three favorite products) 
  • How do you think Lazada Malaysia can improve? 
  • What is your birthday wish to Lazada Malaysia? 
3. The Article must contain screenshots for the three products mentioned in point.
4. Contestants are required to submit the link to their post via e-mail to contest@lazada.com.my
7. Contestants are welcomed to post the article in any language.
6. Winners will be selected at random.

Tuesday, 14 March 2017

3/14/2017 08:34:00 pm

Print Lebih Mudah Dengan Gogoprint Malaysia



Assalammualaikum.

Print Lebih Mudah Dengan Gogoprint Malaysia

Sebagai part time blogger yang selalu ambil tempahan mengedit blog, teringin juga nak ada business card. Biasalah, kalau dah jadi blogger ni, tambah pula zaman sekarang ni yang semuanya secara online, Mellya pun tak lepaskan peluang untuk print business card Mellya secara online je. Lebih mudah and jimat masa. Lagipun, dengan feedback orang ramai ni lah dapat meyakinkan Mellya untuk gunakan sesuatu service. So baru-baru ni Mellya ada design business card dan tag untuk online business Mellya. Dah cari-cari printing service di online, terserempak dengan Gogoprint yang sangat menarik hati.

Gogoprint baru sahaja dilancarkan di Malaysia pada October 2016 yang lalu selepas kejayaan besar di Thailand. Dengan harga yang sangat berbaloi dan kualiti printing yang sangat "ohsem", macam-macam jenis printing service yang Gogoprint offer untuk pelanggannya antaranya ialah business card, flyers, banners, table tent, letterhead, postcard dan lain-lain lagilah! Dahla service tiptop, penghantaran pun PERCUMA! 

Macam mana nak gunakan printing service Gogoprint? Senang sangat!

Print Lebih Mudah Dengan Gogoprint Malaysia

Firstly, register seperti biasa. Masukkan nama, email dan password sebelum anda dibawa ke page seterusnya. Selepas berjaya mendaftar, page "My Dashboard" akan terpapar. Jangan lupa edit bahagian billing address. 👇

Print Lebih Mudah Dengan Gogoprint Malaysia

Click "Products". Mellya nak print "business cards" Jadi itu pilihan Mellya. 👇

Print Lebih Mudah Dengan Gogoprint Malaysia

Pilih format, jenis kertas dan lain-lain yang sesuai dengan citarasa. 👇

Print Lebih Mudah Dengan Gogoprint Malaysia

Lepas buat pilihan kertas yang sesuai, kita boleh pilih bila kita nak business card tu dihantar, selalunya lagi lambat tarikh tu lagi murah hehe 👇

Print Lebih Mudah Dengan Gogoprint Malaysia

Selesai ? "Add to cart". Dah selesai memilih, "Proceed to checkout" 👇

Print Lebih Mudah Dengan Gogoprint Malaysia

Lepas check "billing address", proceed ke "Payment Method"
Pilih cara pembayaran. dan click "Confirm & Upload files" 👇

Print Lebih Mudah Dengan Gogoprint Malaysia
Okay sekarang upload dalam bentuk pdf. Upload sebelum tarikh yang ditetapkan tau ! Nak tukar design cuma buka di bahagian account, "My order", dan "reupload". 👇

Print Lebih Mudah Dengan Gogoprint Malaysia


Settle. nanti korang akan terima email daripada pihak Gogoprint. Kalau korang ada masalah sepanjang waktu tempahan, ada ruangan live chat untuk korang berhubung dengan customer representative/support. Kan dah cakap Gogoprint memang customer-friendly ! 👇

Print Lebih Mudah Dengan Gogoprint Malaysia

Mudahkan? Lepas ni kalau nak print memang Gogoprint lah sasaran Mellya. hehe
Tunggu je 22/3/2017 , tak sabar nak "show off" business card baru !

Untuk maklumat lanjut dan ingin menempah boleh layari :

Email : info@gogoprint.com.my
Phone : 03-2856 0791

3/14/2017 05:53:00 pm

Sunshine Blogger Award - Ucing Kadayan



Assalammualaikum.


Berpeluang menjawab soalan sekali lagi, kalini daripada Ucing Kadayan heheh ehh kita tag dia, dia tag kita balik ye 😅 Thanks awak, rasa dihargai gitu hahaha The Sunshine Blog Award is given to “bloggers who positively and creatively inspire others in the blogosphere“.

Here are the RULES
  • Thank the person(s) who nominated you in a blog post and link back to their blog 
  • Answer the 11 questions sent by the person who nominated you 
  • Nominate 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions 
  • List the rules and display the Sunshine Blogger Award logo on your post and/or on your blog.

Soalan Ucing Kadayan
1) Terangkan kepada saya siapa awak sebenarnya.?
Saya Fhatin Amelia binti Musa, Anak kedua daripada 4 adik beradik perempuan semuanya. haha nak tahu lebih lanjut, baca blog Mellya. hihihi

2) Makanan kesukaan yang tidak boleh di lupakan.?
Lamb chop/Bulgogi sentiasa diimpikan, terbayang-bayang di mata hahaha nak makan selalu bankrupt.

3) Musik yang selalu dimainkan ketika bersedih.?
Masa sedih ek? Mellya ni lagu tak sedih pun kalau tengah emosional nangis jugak. hahaha tak pernah pun pasang apa-apa waktu sedih sebab tiada yang mampu mengubat hati hihihihi cheesy words lol

4) Pengalaman memalukan yang terjadi di hadapan orang ramai.?
Hehe malula nak cita, nama pun memalukan. hahaha takkan nak memalukan diri skali lagi heeeeee

5) Apa yang anda buat pada masa lapang.?
Scroll sampai abis IG hehe tak pun blogging.

6) Peristiwa kejutan (suprise) yang menyeronokan.?
Hmm masa dewasa ni dah takde plak surprise hahaha what a sad life.

7) Perkara yang membuat anda marah.?
Hmmm.. lapar boleh buat Mellya marah hehe

8) Peristiwa yang menyeramkan.?
Hahaha boleh baca pengalaman Mellya di article sebelum ni di SINI

9) Bagaimana cara seseorang itu boleh membuatkan anda senyum.?
Dengan membuat lawak bodo. Mengejek. hahaha 

10) Lawak habis sampai anda sakit perut tergolek-golek.?
Hmmm entah laa, tengok sepahtu la kot. Rasa banyak je dalam life yang lawak sampai gelak tergolek tak cukup nafas tapi tak teringat pulak 😅

11) Bila waktu dan masa membalas 11 soalan saya ini.? (^_^)
13 March 2017, tepat jam 12 malam. hehehe tapi publish lambat sebab dok karang soalan.

Selesai jugak akhir nya hihihi Skarang nak tag randomly, maaflah siapa yang Mellya nampak dekat reading list akan jadi mangsa. Sebelum tu, ni soalan-soalan Mellya untuk awak semua 😙😚 Soalan je BI , haha jawab BM dahle awakk.

  1. What would you do if you had one million ringgit? 
  2. What would your ideal day be like? 
  3. Your best memory? 
  4. Would you rather visit the past or the future (of your own life)? 
  5. Favorite social media platform? 
  6. If you had the chance to meet an author or celebrity, who would you choose? 
  7. Do you prefer talking or texting?
  8. How did you come up with the name for your blog?
  9. What is your advice for those trying to get into the world of blogging?
  10. Beyond blogging, what do you (as a job)?
  11. If you could live in any country, which one would it be?

Monday, 13 March 2017

3/13/2017 08:35:00 pm

Buat atau Design Kad Sendiri Secara Percuma di Canva.com



Assalammualaikum.

Canva, Buat Business Card Comel Secara Percuma !

Hi readers, Mellya memang tak ada business card. And when someone offer me a printing voucher, Mellya pun terus terfikir. Why not Mellya buat business card ? Hehe sebab tak tau nak guna voucher tu untuk apa. So setelah pening kepala nak design business card, I found this web, Canva.com

Business card penting tau especially bagi yang memang nak jana income dalam blogging. Kalau attend event mesti nak merasa exchange card kan? So..This web damn* so awesome! Banyak business card comel tapi some kena bayar lah. Just sign up macam web yang lain. Pastu free to find your suitable business card. Nanti lepas dah edit, just download dalam bentuk pdf, and cari tempat printing yang sesuai. hihi 

Senang je nak buat. Tambah pula font, icon ada yang free, cuma spend time surf web tu. Selain business card, ada juga template flyers, banners, cards, certificates, logo, magazine cover, letterhead, postcards and banyak lagilah. Yang penting cute sampai rambang mata. 

So to those yang nak buat card boleh la try check out this web ,  Canva.com. Tak payah dah nak tempah orang design business card. I'm so lucky to found this lol, kalau tak melayang jugala duit untuk design business card.

First, log in. And pilih business card.


Then akan keluar macam bawah ni, korang boleh pilih template free disebelah kiri, ada juga template yang berbayar. Nak add gambar, tukar font pun boleh. Just go through the web, cara sangat mudah.


Lepas dah selesai, korang boleh download ke dalam bentuk pdf/jpeg/png pun boleh. Then hantar la ke mana-mana pusat printing atau online printing untuk print business card korang.


Selamat mencuba yee ❤

Friday, 10 March 2017

3/10/2017 03:35:00 pm

SunShine Blogger Award - Anum Abdullah



Assalammualaikum.

SunShine Blogger Award - Anum Abdullah

The Sunshine Blog Award is given to “bloggers who positively and creatively inspire others in the blogosphere“.Thanks blogger Anum Abdullah atas kesudian untuk tag Mellya. 😄 Ada beberapa soalan yang dikemukakan oleh sis ni, sebelum tu jom tengok rules untuk peserta Sunshine Blogger Award ni dulu ;

Here are the RULES
  • Thank the person(s) who nominated you in a blog post and link back to their blog 
  • Answer the 11 questions sent by the person who nominated you 
  • Nominate 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions 
  • List the rules and display the Sunshine Blogger Award logo on your post and/or on your blog.

Soalan Sis Anum;
1.Do you like business?If you like,tell me why.
Yes ! Sangat suka business. Walaupun susah nak cari customer, layan customer yang cerewet, nak cepat je semua, tapi Mellya still suka. Sebab apa? Sebab kepuasan bila dapat memuaskan hati orang lain tu sangat menyeronokkan. hehe Macam mana nak cakap ek? Susah nak digambarkan.

2.List the five places that you never go?
Places that i will never go? Hmmm tak terfikir pulak tempat apa Mellya tak akan pergi. Tempat yang diharamkan untuk kita yang beragama Islam untuk pergi, semestinya Mellya tak akan and tak mungkin pergi. 

3.Do you like the drama melayu?
Ada yang Mellya suka ada yang Mellya tak suka. Setakat ni drama last yang Mellya follow sampai habis cuma "Patahnya Sebelah Sayap".

4.Who is it that you always skodeng at the social networking late?
Mellya selalu scroll ig, yang menjadi sasaran skodeng Mellya, sesiapa saja yang berada dalam ruangan explore. hahah Jadi jawapan nya ialah "random people".

5.What gadget you like?
Laptop , Handphone for sure. Other than that , bukan keperluan jadi tak suka. Ada bagus, tak ada pun tak apa.

6.What you favourite colour,food and drinks?
Colour : pastel colours, red, black, purple.
Food : Bulgogi, lamb chop
Drinks : Fruit juice

7.You're good at cooking?
Tak ! hahaha boleh baca entry luahan hati di SINI

8.Who you?Tell me.
Maksud soalan ni? Adakah Mellya tersalah copy? hehe kalau nak tahu siapa Mellya. baca SINI

9.List the best song Malaysia which you like.
Lagu Yuna, tak kisah lagu apa, tapi lagu dia banyak yang best.

10.How often do you update you entry at a blog?
Depends on my mood, kadang-kadang everyday. Kadang-kadang seminggu sekali baru update. haha

11.If you a blogger popular,what do you would?
Hmm kalau popular, mestilah Mellya nak majukan business Mellya ni jee. Pastu attend banyak event. Dapat duit collaboration, belanja parents. Kalau popular sampai duit masyuk, suruh mama and abah retired. hehehe 

Yeay settle ! So sekarang masa untuk announce mangsa Sunshine Blogger Award Mellya. hehe 

Mangsa-mangsa nya ialah :


Questions from me to you 😗😗

  1. How did you come up with the name for your blog?
  2. Have you had any cool experiences from blogging?
  3. Have you made any good friends from blogging?
  4. Will you share a link to your favorite blog post?
  5. What is your advice for those trying to get into the world of blogging?
  6. Beyond blogging, what do you (as a job)?
  7. Tea/Coffee?
  8. What’s the first thing you do in the morning?
  9. What is/are your travel goal(s) for 2017?
  10. If you could live in any country, which one would it be?
  11. What was your favorite movie of 2016/2017?

You are my sunshine, jadi tolong jawab 11 soalan ini ; hehe

3/10/2017 12:51:00 am

Sunshine Blogger Award - Noor Azlan


Assalammualaikum.

Sunshine Blogger Award - Noor Azlan

The Sunshine Blog Award is given to “bloggers who positively and creatively inspire others in the blogosphere“.Thanks blogger Noor Azlan atas kesudian untuk tag Mellya. 😄 Ada beberapa soalan yang dikemukakan oleh bro ni, sebelum tu jom tengok rules untuk peserta Sunshine Blogger Award ni dulu ;

Here are the RULES
  • Thank the person(s) who nominated you in a blog post and link back to their blog 
  • Answer the 11 questions sent by the person who nominated you 
  • Nominate 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions 
  • List the rules and display the Sunshine Blogger Award logo on your post and/or on your blog. 


Soalan Noor Azlan;
1) If you are given a chance again in your life, you want to get back at what age? Why?

Kalau di beri peluang untuk menaiki time machine and back to the past, Mellya nak patah balik masa Mellya Form 4. Sebab apa, sebab masa tu Mellya nak belajar rajin-rajin and score SPM hehe

2) Where is the tourist destination you really want to go? Why?
Mellya memang nak sangat pergi Australia. Tak pasti kenapa, mungkin sebab kangaroo? haha

3) Who is your inspiration in the world of blogs? Why?
Sally from https://www.themakeupdirectory.co.uk. A Beauty blogger. 
Mellya suka that kind of blog. hehe and blog dia cantik.

4) Do your hobbies besides writing a blog?
Hobi mendengar lagu , menonton wayang and mengemas rumah hehe

5) What is your favourite colour?
All pastel colors, red, black and purple.

6) What is your dream's car?
Swift, Mini Cooper are my dream cars.

7) Which one do you prefer? Live in the city or in the village?
Both. Sebab both best. Kalau stress kat bandar, balik tenangkan otak dekat kampung.

8) Is the most special gift in your life you've ever got?
Having a great family yang sangat memahami.

9) A gift that you've always wanted?
Makeup maybe? hahah entahla.. tak de pun rasa nak apa-apa.

10) What are the things you want to do if you are a leader in this country?
Hmm mencantikkan negara ni yang sangat la tak cantik. Majukan tourism di negara kita macam Indonesia. hehehe ops harap tak dela orang serang Mellya hihi

11) In your opinion, how blogs can inspire the people out there?
Macamana blog boleh menginspirasikan pembaca di luar sana? hmm Mellya kalau nak tahu pasal sesuatu benda Mellya akan google, and mostly end up jawapan tu berada di dalam blog heheh jadi kalau ada google tapi tak ada blog, memang susah nak cari informasi atau review hihihi menjawab soalan ke tak ek?

Itu saja jawapan Mellya. Hihi harap okay lah. Ni nak memerah otak cari soalan pula ni kan. Tak pela lepas Mellya jawab soalan Sis Anum pula baru Mellya tag bloggers sekalian ya. haha sabar ye mangsa-mangsa ku...

Thursday, 9 March 2017

3/09/2017 10:41:00 am

Random : Mata Coklat Senang Nampak Hantu?



Assalammualaikum.

Mata Coklat Senang Nampak Hantu?

Mata Coklat Senang Nampak Hantu? Sapa bermata coklat angkat tangan. hehe Mellya bermata coklat dan memang pernah nampak benda halus ni. Tajuk entry ni Mellya dapat lepas kawan adik Mellya cerita yang orang mata coklat ni memang mudah nampak hantu. Kebetulan dalam family Mellya, Mellya bermata coklat selain abah Mellya and both kami berdua memang pernah mengalami pengalaman nampak benda-benda gitu.

Kisah pertama masa Mellya di sekolah menengah. Seperti sedia maklum Mellya dulu sekolah dekat Kulim, Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Badlishah. hehe duduk asrama sebab tak larat ulang alik pergi sekolah convent. Convent banyak sangat activity pagi sampai petang kena ke sekolah sangat meletihkan. So first tu, Mellya nampak di rumah, Mellya terjaga dari tidur. Bilik tidur memang tak pernah tutup rapat sebab anak perempuan kan, parents takut jadi apa-apa tak dengar hehe Waktu terjaga tu Mellya nampak something bertelekung melintas ke bilik mama Mellya. Next day, Mellya tanya mama ada solat ke tengah malam. Mama diam, and cakap tak pun. Then Mellya pun oh okay. Mama and abah pun cakapla maybe Mellya mamai waktu tu so Mellya pun okay jela.

Then at school, Mellya memang jenis bangun awal. Kalau kelas pagi usually Mellya bangun 4.30 pagi, 5.00 pagi, macam tula sebab Mellya jenis tak suka berebut shower. hehe And waktu tu la Mellya ternampak something di ampaian baju.

Next kejadian waktu Diploma dekat UiTM Permatang Pauh. Waktu tu study week. Disebabkan panas roommate Mellya suka buka tingkap and tempat Mellya sebelah tingkap. Tingkat 7 ye masa tu. Then Mellya cuma buka lampu meja waktu tu, pukul 3 pagi lebih. Study kan sampai pagi ha Baru nak duduk atas katil sebab lenguh belakang study atas kerusi lelama. Suddenly Mellya terpandang luar tingkap, nampak benda putih terbang elok je dekat tingkap. Teka apa Mellya buat lepas tu hehe Mellya bangun, tengok, tutup tingkap, tutup langsir terus tidur. hahaha Memang tak study dah aih waktu camtu. 

Degree Alhamdulillah tak ada gangguan but few months ago dekat rumah Mellya ternampak adik Mellya turun tangga. Next day Mellya tanya "hang turun tangga ke semalam pergi minum air lewat-lewat?" sebab Mellya tanya tu Mellya terkejut beruk nampak orang turun. Mellya ingat Mellya je tak tidur gi. Then dia cakap tak pun, sekali lagi terdiam. Apa lagi meraung adik Mellya sebab takut, abah Mellya cakap dia pun nampak adik turun. hehe tambah pulak adik cakap dia memang dengar bunyi-bunyi pelik dalam bilik dia. Bunyi macam orang susun perabot. alamak... disebabkan taknak dia takut kami andaikan dia mamai, tidur sambil jalan.. tapi memang tahulah adik Mellya ni bukan jenis tidur sambil berjalan.

Mellya tak berniat nak brag yang Mellya pernah nampak, tapi just rasa macam maybe betul la kot mata coklat boleh nampak benda halus. Kalau tanya nak tengok lagi tak benda-benda macam tu, tak naklah. Takut juga, mana tahu lemah semangat tiba-tiba. 😅😅  

Adakah teori ini betul ? Mata Coklat Senang Nampak Hantu.

3/09/2017 09:59:00 am

Cara Menghilangkan Kutilan Minyak, Milia Seed atau Oil Seed



Assalammualaikum.

Cara Menghilangkan Milia Seed atau Oil Seed
credit : http://pad2.whstatic.com/images/thumb/a/a3/Get-Rid-of-Milia-Step-1.jpg/728px-Get-Rid-of-Milia-Step-1.jpg

Tahu tak Milia Seed? Milia seed atau lebih dikenali sebagai oil seed ni selalu menapak sekitar bawah mata. Ia merupakan masalah besar kepada gadis-gadis yang gemarkan non-heavy makeup. Milia seed and oil seed it was actually the same thing. Tak menyakitkan, tetapi kehadiran nya menyebabkan wajah kita ada bahagian yang sedikit bumpy.

Punca oil seed terbentuk pada wajah disebabkan oleh pemakanan iaitu terlebih makan makanan yang berminyak atau oily food. Kolesterol atau keratin yang berlebihan menyebabkan pori-pori tersumbat dan akhirnya menghasilkan oil seed. Salah satu makanan yang menjadi punca oil seed ialah kulit ayam goreng yang sering menjadi kegemaran. Selain itu, makeup yang tidak dicuci dengan bersih juga boleh menjadi punca oil seed berlaku. Another mistakes yang menjadi punca oil seed ini ialah menggunakan "baby oil" untuk mencuci makeup bahagian mata. Pelembap yang berlebihan pada area mata dan tidur lewat also is a no-no. It's not only because of oily food, sel kulit mati yang terkumpul juga boleh menyebabkan oil seed berlaku. 

Memang tak cantik makeup kalau ada oil seed ni. Even me had the same problem. Biasalah dulu we are not expose with the right way on removing makeups and all. In the past there is no micellar water like we do right now so we constantly use "baby oil" to remove our makeup without knowing the facts excessive usage of baby oil is harmful for our skin. Tak sangka rupanya "baby oil" ini tidak sesuai pada bahagian mata because it is an oil, definitely akan menyebabkan clogged pores. 

So how do we solve this problem?

Cara Menghilangkan Milia Seed atau Oil Seed


There are few ways to get rid of milia seeds or oil seeds. It was easy, if we practice this consistently definitely it will gone for real. 

#1 Sauna Wajah

Rendam tuala bersih dalam air panas.
Letak tuala di wajah beberapa minit.
Ulang lagi beberapa kali. Buat setiap hari.
Boleh juga stimkan muka selama 10 - 15 minit.
Sapu cuka epal selepas sauna wajah

#2 Madu

Bersihkan wajah dengan cleanser.
Digalakkan untuk menggunakan cleanser untuk kult berminyak
Keringkan wajah
Sapukan madu ke seluruh muka selama 15 minit.
Madu juga boleh juga dicampur dengan minyak jojoba.
Bersihkan wajah

#3 Tea Tree / Aloevera

Sapukan tea tree oil pada kawasan yang mempunyai masalah sebelum tidur, setiap hari. Boleh juga amalkan menyapu aloevera setiap hari sebelum tidur pada bahagian yang dikehendaki.

#4 Scrub Wajah

Scrub is important to exfoliate dead skin cells.
Every week at least one time.

#Stab it

Bersihkan wajah dan cucuk di tengah-tengah milia seed menggunakan acne needle.
Make sure the needle is clean, squeeze the area but do not use your nail to squeeze the milia seeds.

#6 Leave it to the pro


If the seeds refuse to dissapear from your pretty face, consult any skin clinic. Jangan memandai nak potong haha

Remember! Jangan sesekali biarkan pencuci muka terkena pada bahagian mata secara berlebihan kerana bahagian mata mempunyai kulit yang sangat nipis dan sensitif, lebih nipis dari kulit muka. So the right way to clean up your eye makeup, hanya perlu 'dap dap' bahagian mata anda menggunakan kapas yang telah di letakkan pembersih makeup.

Mellya ni dah terjebak dengan oil seeds ni juga tapi boleh nampak makin kurang. Cuma kena jaga makan, pastu jaga muka baik-baik. Jangan bagi berminyak, pakai serum. Baru-baru ni Mellya beli serum Luminous daripada Love Remedy. Katanya boleh hilangkan oil seeds haha Meh sapa ada jual Luminous serum boleh Whatsapp 0189830500 untuk Mellya review korang. 😂 ❤