What's Hot

Saturday, 19 August 2017

8/19/2017 09:30:00 am

Sweet Tea & Lemon Peel Away Clay Mask Freeman Review



Assalammualaikum.


Tengah mencari peeling off mask yang best and murah? Facial mask sekeping paling murah RM 7 setiap satu, apa kata cuba yang dalam bentuk tube pula. hehe This time Mellya cuba Sweet Tea & Lemon Peel Away Clay Mask dari Freeman. Wajib try Clay Mask Freeman, murah kalau beli di Watsons cuma RM 19.73! Setiap botol mengandungi  175ml dan boleh tahan sehingga 3 tahun selepas dibuka.


   

Sesuai untuk yang mempunyai kulit normal atau kombinasi. Sweet Tea & Lemon Peel Away Clay Mask Freeman membantu menyerap lebihan minyak dan kotoran di wajah selain menyekatakan kulit yang mempunyai masalah pori besar dan tersumbat. Sebelah kiri tu facial mask brush, clay mask Freshman ni sangat cair tapi thick and sticky, nak apply bagi rata elok gunakan facial mask brush ni cuma RM 5 di Yubiso.

 b 

Sangat cair but thick sampai bila tonggeng tube tu tersasar kat tepi tangan haha

Cara penggunaan: Bersihkan wajah, lap kering and sapu nipis seluruh wajah. Elakkan terkena kawasan bawah mata, kening dan rambut. Biar selama 10-15 minit atau sehingga fully dry. Dah dry, boleh mulakan proses peeling and bilas muka dengan air suam. 

    

Kandungan tak ada paraben , not animal cruelty and made in USA. Semuanya tertulis dekat belakang hehe termasuklah berapa lama product ni boleh dipakai.

PROS:
  • Rasa keluar la jugak apa yang melekat kat muka ni
  • Easy to peel off
  • Kulit rasa bersih
CONS:
  • Cair + sticky + thick susah nak apply pada muka 
Walaupun ada kekurangan but still acceptable. Repurchase? Maybe akan beli lagi, but different kind, maybe nak cuba charcoal pulak. So kalau berminat nak cuba, visit any nearby Watsons for great price lah, harga asal RM 23 rasanya. Btw, Thanks for reading ❤

*Disclaimer: This is my personal opinion and humble review based on my experience. I am not paid for this review and I spent my own money on this product. Result may be vary depends on your skin conditions. I am not liable for any problems that might arise from trying out the product I review here.


Friday, 18 August 2017

8/18/2017 12:12:00 pm

Jom Support UNICEF Malaysia!



Assalammualaikum.


Baru-baru ni Mellya terima surat daripada UNICEF Malaysia. Then baru teringat, Mellya ada mendaftar untuk sertai ongoing pledge UNICEF waktu diorang buat road tour last month. Ya, untuk kanak-kanak di Malaysia yang memerlukan. 


UNICEF works to give a fair chance in life to every child, everywhere, especially the most disadvantaged. UNICEF promotes the rights and well being of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

Pendek kata, UNICEF ialah sebuah badan yang bekerjasama dengan kerajaan untuk membela nasib kanak-kanak bukan saja di Malaysia malah seluruh dunia. Dari segala aspek, perlindungan, kesihatan, pelajaran dan lain-lain. Antara usaha yang sedang giat diusahakan ialah mengutip dana untuk perbelanjaan membantu kanak-kanak di Sabah yang ingin bersekolah namun tidak didokumentasikan kelahiran mereka. Di Malaysia lebih kurang 100 000 kanak-kanak dalam lingkungan 7 hingga 12 tahun masih tidak ke sekolah tau.


Cara untuk menderma boleh dibuat melalui auto debit. Ya, kita tak perlu bagi cash by hand, each month akan deduct melalui bank account. And lagi memudahkan, tiada paksaan atau contract, anytime kita nak stop donating, kita boleh je call straight to UNICEF untuk stop donation. Every year, setiap ahli pledge UNICEF akan menerima statement, report mengenai apa yang UNICEF buat dengan hasil donation kita tu. Jadi tak perlu risau tentang penipuan and salah guna hasil donation.

Dah jadi family UNICEF, korang akan dapat welcome kit, certificate dan special gift ni hehe


Bukan tujuan untuk menunjuk, tapi sekadar perkongsian untuk mengajak lebih ramai lagi involve benda macam ni. Setiap donation kita tu sangat bermakna untuk mereka yang memerlukan. Kanak-kanak lah masa depan kita. ❤ Untuk menyertai usaha murni UNICEF, boleh kunjungi link di bawah:

UNITED NATIONS CHILDREN'S FUND
Wisma UN, Block C, 2nd Floor,
Kompleks Pejabat Damansara,
Jalan Dungun,
Damansara Heights,
50490 KL.

Donor Hotline: 1300 88 0010
Fax: (+603) 2260 2211
Email: enquiry-mlya@unicef.org

Tuesday, 15 August 2017

8/15/2017 10:30:00 am

Movie Review : Ghost House (2017)



Release date2017 (USA)
DirectorRich Ragsdale
ScreenplayJason Chase TyrrellKevin O'Sullivan
ProducersKevin RagsdaleVeronica Radaell
Cast by: Mark Boone, Scout Taylor, James Landry

Niat hati nak tengok Annabelle, tapi ramai pulak sampai tinggal seat betul-betul depan screen. End up tengok cita Ghosthouse yang pelakon dia entah sapa-sapa tak penah dengar haha Nasib baiklah jalan cerita masih boleh diterima. 

SYNOPSIS

Mengisahkan mengenai sepasang couple dari USA iaitu Jim and Julie yang datang melancong di Thailand. Julie sangat tertarik dengan fotografi dan sangat minat dengan tradisi ghosthouse yang dikatakan rumah kecil pemujaan roh atau hantu yang berfungsi untuk melindungi masyarakat di situ. Pada hari Julie menerima lamaran Jim, mereka ditemukan dengan dua orang lelaki Robert and Billy, yang berasal dari British. Mereka berjanji untuk membawa Jim dan Julie ke kawasan Ghosthouse. Ketika sampai berlaku perselisihan faham antara Jim dan Julie, Julie yang beredar ke arah kawasan ghosthouse yang diikat dengan scarf nya tergamam, keliru selepas melihatnya. Selepas Julie memegang patung yang diikat scarf nya itu, Robert dan Billy segera lari dan meninggalkan kawasan itu.

Ketika itu, Julie terlihat jelmaan seorang wanita yang sangat hodoh (hantu jepun yang mati terbakar selepas suaminya atau kekasih (tak ingat la pulak) curang. Pergh memang heart attack hehe lepas penat berjalan, and baru capai signal coverage, diorang dapat panggilan daripada Gogo (driver diorang) untuk fetch diorang kat perkampungan pelik tu.  Since then Julie asyik meracau and Gogo bawa Jim and Julie jumpa orang-orang kampung untuk dirawat. Punyalah kecoh masa tu, then depa dok kecek Thai, dalam dok kecek tu dia mention rupanya nama hantu tu, Watabe. hihi Watabe ni marah kalau wanita cantik kacau tempat dia, so Julie ni dihantui oleh hantu Watabe, sampailah diorang balik hotel.

Dekat hotel, dah ada gangguan tak henti-henti, si Julie ni pun dah macam meroyan, Jim terus bawa dia ke hospital. Jim pun segera cari Robert and Billy, and diorang inform yang dia kena jumpa dengan seorang lelaki bernama Reno. Menurut depa berdua jugak, Julie cuma boleh bertahan dalam 36 jam, dia boleh mati kalau dibiarkan macam tu sebab Watabe suka makan roh wanita cantik yang menggugatnya. So lepas dah jumpa Reno, Reno cakap kalau nak sembuh lakukan benda yang sama macam Robert and Billy buat, but for sure lah Jim ni tak sanggup. Tak semua orang jahat macam Robert and Billy tuh. Once again dia jumpa Reno dengan harapan ada solution lain. Lepas terima ugutan, Reno lah yang bawa diorang ni jumpa bomoh Thai yang entah dok hulu sungai mana. hihi but yang pasti, at the end of the story, waktu penghabisan, nak selamatkan Julie, Jim kena sacrifice, dia potong jari dia. And the curse is over. The End.

Actually cerita ni best, ada panjang lagi and tak semudah penceritaan Mellya, but Mellya just highlight yang main je. haha Yea yea im a spoiler. But at least korang rasa berbaloi nak tengok nanti muahaha ❤

Monday, 14 August 2017

8/14/2017 10:30:00 am

Sister Diary Facial Mask Review


Assalammualaikum.


Few days back, saja round mall. Actually nak beli cool blog untuk join contest, but favourite flavor abis on that day sobsob. Mellya pun ambil peluang shopping sekejap. And among of the things that i bought, salah satu nya ialah Sister Diary Facial Mask. (Kalau yang follow blog Mellya dari mula confirm tau Mellya pengumpul tegar face mask). Kotak nya yang super duper cute ni membuatkan Mellya beli 4 box yang setiap satu nya mengandungi 2 keping facial mask. Harga? Sekotak dalam lingkungan RM 11. Disebabkan ada offer di Watson, 2 kotak bernilai RM 11 macam tu, buy one free one. 


Face mask buatan Taiwan ini dicipta khas untuk dipasarkan di Jepun, menggunakan formulasi dari Jepun. Ada banyak jenis jugak Sister Diary Mask ni. Mellya cuma beli 4 jenis,  satu mengandungi gold dan hyaluronic acid khas untuk melembap dan menghidrasi and satu lagi mengandungi diamond dan juga arbutin untuk memutih dan melembapkan kulit. Another two, water full hydrating dengan bamboo charcoal. Setiap pack mengandungi 24ml essence mask. 

Close up kotak Sister Diary Mask


Impression: Packaging yang sangat comel. Harga pun sangat berpatutan. 

Gold Hyaluronic acid Mask: Deep moisturizing and intensive hydrating
Ingredients:Water/Gold Foil/Butylene Glycol/Glycerin/Xanthan Gum/Chonorus Crispus Extract/Chlorphensin/Salicylic acid/Sodium Hydroxide/Hydrolyzed Hyaluronic Acid/Royal Jelly Protein and others.
Suitable for: All skin type

Diamond Arbutin Whitening Mask: Enhance skin clarity and whitening
Ingredients: Water/Gold Foil/Butylene Glycol/Glycerin/Trehalose/Gluconic Acid/Rice/Xanthan Gum/Diamond Powder/Chlorphensin/Salicylicacid/Sodium Hydroxide/Hydrolyzed Hyaluronic Acid/Royal Jelly Protein and others.
Suitable for: Uneven skin type

 

Black Diamond + Bamboo Charcoal Mask: Anti dullness
Ingredients: Water/Hydrolyzed Pearl/Xanthan Gum/Butylene Glycol/Glycerin/Trehalose/Gluconic Acid/Rice/Xanthan Gum/Diamond Powder/Chlorphensin/Salicylicacid/Sodium Hydroxide/Hydrolyzed Hyaluronic Acid/Royal Jelly Protein and others.
Suitable for: Combination and dull skin type

Blue Diamond Water full Hydrating Mask: Anti Oxidant
Ingredients: Water/Hydrolyzed Pearl/Xanthan Gum/Butylene Glycol/Glycerin/Trehalose/Gluconic Acid/Rice/Xanthan Gum/Diamond Powder/Chlorphensin/Salicylicacid/Sodium Hydroxide/Hydrolyzed Hyaluronic Acid/Royal Jelly Protein and others.
Suitable for: Dry to very dry type

Cara penggunaan: Selesai membersih, letakkan mask ke wajah biarkan selama 15-25 minit dan pakai moisturizer untuk memastikan penyerapan sempurna. Mask tersebut boleh digosok pada anggota badan untuk tidak membazirkan lebihan essence.

Pros:
  • Muka lebih lembap dan lebih cerah
  • Lebihan essence yang sangat banyak
  • Mudah dipakai
  • Size cukup dengan muka, selesa sebab tak kecik heheh


Recommended? Yes! The extra load essence tu yang best. Lepasni nak beli mask yang ada function lain plak. haha Overall good, So, I give it 🌟🌟🌟🌟 out of 🌟🌟🌟🌟🌟 . Harap review ini membantu korang untuk decide. Mana nak cari? Kat Watson banyak, ada sale mask ni lagi, so better rush. Btw, Thanks for reading. ❤ 

*Disclaimer: This is my personal opinion and humble review based on my experience. I am not paid for this review and I spent my own money on this product. Result may be vary depends on your skin conditions. I am not liable for any problems that might arise from trying out the product I review here.

Sunday, 6 August 2017

8/06/2017 12:23:00 pm

Self Reward?



Assalammualaikum. 


Its the weekend. haha So yesterday i was busy with Rise Against Hunger event at my workplace. It was tiring but fun though. My first experience. haha Tapi keja Mellya ni simple je, but important tau. Selagi tak cukup 278 boxes yang Mellya tanda, selagi tula production diorang tak boleh stop. From 2 pm till 5 pm, we succeed, packing 60k meals for the needy. Congrats Sunway lol.


My new friends from India. Sonali and Priti. Diorang ni trainee, baru 21. Speaking hindustan la depa ni. Hahah sangat friendly. Get to know them masa pergi seminar Guest Engagement. Pergh trainer asyik panggil Mellya je, entah apa dia bkenan sangat pun tak taulah haha siap pegi demonstration kat depan.


Btw, the main point is, last month Mellya beli shawl and tudung yang sudah sekian lama jadi igauan Mellya. (What the fish?) Kononnya self reward, but i think i had enough, rewarding myself each month lol. Setiap kali shopping, self reward.. Apa kah? haha

New shawl and tudung in my wardrobe,


Tudung Ruffle feathers Marvelous, it cost me RM 89 (not include postage). haha Alhamdulillah tak semahal itik. Itik tu memang tak mampu lah nak beli, sehelai sampai 1K+, i'm not insane yet, nak beli tudung sehelai for that kind of value. hihihi Tudung kualiti kain memang mudah bentuk. 

Bulu-bulu kan sangat comel. Tak sabar gila nak pakai.

Janeshawl by Hanabella. Colour ala red wine. I been eyeing this shawl since few years back. Shawl ni memang nampak macam sesuai pakai time tunang ke apa ke. but daily use pun rasa will be just fine. Cost me around RM 79 not include postage. Shawl material ni memang rasa mudah bentuk plus tebal n berat shawl nya mesti flowy bila pakai. Worth buying.

So that's it. Moral of the story, self reward tu kita beli or kita buat something untuk diri kita lepas kita succeed buat something (meaning that to motivate our self), its not that bila beli or shopping ja, we define it as self rewarding. Bukan ek. As the tudung and shawl Mellya belum try lagi. haha once i wear it definitely gonna post it on ig. HAHA you know what, bila dapat benda yang kita, rasa kepuasan berganda kan. This definitely not self rewarding but.. NAFSU. hihihi adios! ❤

Wednesday, 2 August 2017

8/02/2017 10:00:00 am

Kenapa Guna Facial Brush Lebih Baik berbanding Guna Tapak Tangan?



Assalammualaikum.


photo credit to http://www.huffingtonpost.com/2013/11/27/face-washing-sponge-brush_n_4344510.html

Sejak kebelakangan ni, ramai yang mencari facial brush dekat Ravishing Obsession. Mellya cuma jual jenis manual brush, sebab it is much more safer and tak perlu nak recharge or beli battery untuk jalan. Kenapa agaknya ramai yang mencari facial brush ni? So jemput baca entry ringkas Mellya ni.

Pori tersumbat menyebabkan:
Muka berminyak
Pori besar
Blackhead
Jerawat

Kenapa Guna Facial Brush Lebih Baik berbanding Guna Tapak Tangan?
Pendek kata, dengan facial brush, segala kotoran especially for those yang suka bermakeup dan pori besar, facial brush sedikit sebanyak membantu mengelakkan kotoran tersumbat dalam liang pori yang boleh menyebabkan jerawat.

The Experiment
Yang ni Mellya just google from the web. Nak buat demo and own experiment tapi macam malas pulak kan. Balik kerja dah letih malam terus tido....Apa kata guna apa yang ada. haha Credits to the owner, i hope you read this!

Cara menggunakan Facial Brush/ Cleansing Brush dengan betul
Guna brush yang lembut pada kulit
Bersihkan brush setiap kali ingin menggunakannya
Pertama kali guna, mungkin akan mencetuskan jerawat/kulit mengelupas, ini perkara biasa
Ketika berjerawat, elak gunakan nya untuk mengelakkan daripada merebak
Gunakan hanya 1 kali sehari bagi mereka yang mempunyai masalah kulit sensitif
Brush tidak boleh dikongsi!
Jangan guna brush muka pada bahagian lain. 

Terjawabkah persoalan korang? Haha harap-harap terjawab. Paling penting, brush perlu lah dicuci bersih lepas digunakan, barulah muka tak breakout. ❤