What's Hot

Thursday, 9 March 2017

Cara Menghilangkan Kutilan Minyak, Milia Seed atau Oil Seed



Assalammualaikum.

Cara Menghilangkan Milia Seed atau Oil Seed
credit : http://pad2.whstatic.com/images/thumb/a/a3/Get-Rid-of-Milia-Step-1.jpg/728px-Get-Rid-of-Milia-Step-1.jpg

Tahu tak Milia Seed? Milia seed atau lebih dikenali sebagai oil seed ni selalu menapak sekitar bawah mata. Ia merupakan masalah besar kepada gadis-gadis yang gemarkan non-heavy makeup. Milia seed and oil seed it was actually the same thing. Tak menyakitkan, tetapi kehadiran nya menyebabkan wajah kita ada bahagian yang sedikit bumpy.

Punca oil seed terbentuk pada wajah disebabkan oleh pemakanan iaitu terlebih makan makanan yang berminyak atau oily food. Kolesterol atau keratin yang berlebihan menyebabkan pori-pori tersumbat dan akhirnya menghasilkan oil seed. Salah satu makanan yang menjadi punca oil seed ialah kulit ayam goreng yang sering menjadi kegemaran. Selain itu, makeup yang tidak dicuci dengan bersih juga boleh menjadi punca oil seed berlaku. Another mistakes yang menjadi punca oil seed ini ialah menggunakan "baby oil" untuk mencuci makeup bahagian mata. Pelembap yang berlebihan pada area mata dan tidur lewat also is a no-no. It's not only because of oily food, sel kulit mati yang terkumpul juga boleh menyebabkan oil seed berlaku. 

Memang tak cantik makeup kalau ada oil seed ni. Even me had the same problem. Biasalah dulu we are not expose with the right way on removing makeups and all. In the past there is no micellar water like we do right now so we constantly use "baby oil" to remove our makeup without knowing the facts excessive usage of baby oil is harmful for our skin. Tak sangka rupanya "baby oil" ini tidak sesuai pada bahagian mata because it is an oil, definitely akan menyebabkan clogged pores. 

So how do we solve this problem?

Cara Menghilangkan Milia Seed atau Oil Seed


There are few ways to get rid of milia seeds or oil seeds. It was easy, if we practice this consistently definitely it will gone for real. 

#1 Sauna Wajah

Rendam tuala bersih dalam air panas.
Letak tuala di wajah beberapa minit.
Ulang lagi beberapa kali. Buat setiap hari.
Boleh juga stimkan muka selama 10 - 15 minit.
Sapu cuka epal selepas sauna wajah

#2 Madu

Bersihkan wajah dengan cleanser.
Digalakkan untuk menggunakan cleanser untuk kult berminyak
Keringkan wajah
Sapukan madu ke seluruh muka selama 15 minit.
Madu juga boleh juga dicampur dengan minyak jojoba.
Bersihkan wajah

#3 Tea Tree / Aloevera

Sapukan tea tree oil pada kawasan yang mempunyai masalah sebelum tidur, setiap hari. Boleh juga amalkan menyapu aloevera setiap hari sebelum tidur pada bahagian yang dikehendaki.

#4 Scrub Wajah

Scrub is important to exfoliate dead skin cells.
Every week at least one time.

#Stab it

Bersihkan wajah dan cucuk di tengah-tengah milia seed menggunakan acne needle.
Make sure the needle is clean, squeeze the area but do not use your nail to squeeze the milia seeds.

#6 Leave it to the pro


If the seeds refuse to dissapear from your pretty face, consult any skin clinic. Jangan memandai nak potong haha

Remember! Jangan sesekali biarkan pencuci muka terkena pada bahagian mata secara berlebihan kerana bahagian mata mempunyai kulit yang sangat nipis dan sensitif, lebih nipis dari kulit muka. So the right way to clean up your eye makeup, hanya perlu 'dap dap' bahagian mata anda menggunakan kapas yang telah di letakkan pembersih makeup.

Mellya ni dah terjebak dengan oil seeds ni juga tapi boleh nampak makin kurang. Cuma kena jaga makan, pastu jaga muka baik-baik. Jangan bagi berminyak, pakai serum. Baru-baru ni Mellya beli serum Luminous daripada Love Remedy. Katanya boleh hilangkan oil seeds haha Meh sapa ada jual Luminous serum boleh Whatsapp 0189830500 untuk Mellya review korang. 😂 ❤


11 comments:

  1. tak pernah dengar pula milia seed ni..btw,awak di tag untuk the sunshine blogger award..awak jawab soalan kita ya..hihi..

    http://anumabdullah93.blogspot.my/2017/03/the-sunshine-blogger-award-thanks-to.html

    ReplyDelete
  2. Ohhh itu ke pasalnya...Hakak mmg rajin berpeluh bahagian muka Mellya. Yelah mmg tak cantik kalau bermekap. cepat hilang mekap atau pun bedak.

    ReplyDelete
  3. Baru tau pencuci muka tak boleh kena bahagian mata. Selalunya satu muka kena dengan pencuci tu. Thanks mellya for the info 👌👍

    ReplyDelete
  4. Susah sikit saya nak faham istilah kecantikan ni... yang saya tahu jerawat je... hihi btw thanks info.... baru tau oil seed...

    ReplyDelete
  5. aah.. dulu selalu guna baby oil.. nanges tepi bucu

    ReplyDelete
  6. Menarik info ni Mellya. Paling jaga jaga dengan "penyakit" ni takut kalau dah bertenggek kat muka huhu

    ReplyDelete
  7. Bf mai ada la ni, mesti banyak kolestrol asyik makan ayam goreng je tengok. Huhuhu nanti suruh dia baca ni..

    ReplyDelete
  8. So far awak guna serum remedy tu review cm mana?

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Oh boleh hilang milia seed ni rupanya..
    Tips berguna sebab officemate sis ada milia seeds ni sampai nak pi operate, buang.. Nanti sis suruh dia cuba tips ini..

    Thanks for sharing Mellya..

    ReplyDelete
  11. Muka I byk oil seed neh . I perhati sebab I mkn byk oily foods lah .. Dr jauh npk cantik tp bila tengok dekat muka I byk oil seed neh .. Kena pantang makan lah

    ReplyDelete