POSTING LEBIH MENARIK JIKA ADA 3 PERKARA INI - A box of Crayon

Latest

Monday, 25 September 2017

POSTING LEBIH MENARIK JIKA ADA 3 PERKARA INI



Assalammualaikum.


Posting yang padat dengan info dan selamba selalunya mampu menarik perhatian pembaca untuk terus membaca dan baca. Ini dinamakan audience engagement. Haa tapi tips blogging kalini bukan pasal audience engagement sangat pun. haha but more to how to make your posting looks more attractive and get noticed. Yela, kalau pembaca cerewet macam Mellya ni, suka posting yang bergambar, menarik, tulisan jelas dan cantik. So, macam mana korang nak hasilkan posting yang memenuhi keinginan pembaca macam Mellya? haha pening bukan? Sini Mellya kongsi beberapa cara atau application yang korang boleh guna.


PHOTO EDITING TOOLS

Gambar yang kreatif dan menarik sangat menarik perhatian pembaca untuk membaca sesebuah entry. Antara photo editing tools yang sering digunakan oleh para blogger terkenal ialah:
  • Adobe Illustrator 
  • Adobe Lightroom
  • Adobe Photoshop
  • Canva
  • Picmonkey
  • GIMP
  • VSCOCAM
  • Photoscape


FONTS

Penggunaan fonts yang cantik dan sesuai juga penting dalam penulisan blog. Dua web yang boleh digunakan untuk download pelbagai font menarik ialah:
  • FontSquirrel
  • Dafont
Untuk diapply pada blog, Google Font lebih mudah


STOCK PHOTOS

Tak pandai ambil gambar yang cantik? Jangan risau, beberapa web ini menyediakan stock photos secara percuma:
  • Kaboompic
  • Pexels
  • PicJumbo
  • Pattern Cooler
  • Subtle Pattern'
  • Freepik
  • Pixabay
  • Flickr

Kebanyakan source yang dikongsikan ini adalah percuma. Moga tips ringkas ni sedikit sebanyak menaikkan semangat kita untuk terus blogging. heheh chaiyok2 ! ❤


26 comments:

  1. mmg terbaik esp kalau sesiapa pandai guna ai kan..mmg boleh carried away
    good sharing tips Mellya

    ReplyDelete
  2. Ira selalu guna untuk editing PS atau AI. Kalau malas nak edit ikut laptop VSCO dan picarts jadi pilihan hehe. Fonts selain yang Mellya sebut tu Ira suka jugak cari dekat urbanfonts dan 1001fonts. Banyak yang menarik :D

    ReplyDelete
  3. thanks share website stockphoto tu. :)

    ReplyDelete
  4. Tq sharing tips yg best ni...

    ReplyDelete
  5. Guna gambar sendiri walau pun hp cap ayam aje

    ReplyDelete
  6. Akak suka part stock photos tu!! Thank you for sharing mellya :D

    ReplyDelete
  7. thank you sharing info nih.. bila guna segala bagai apps macam tu lagi tambah menarik bahan yang kita tonjolkan

    ReplyDelete
  8. tq atas perkongsian..byk lg yg x tau sbnrnya dalam dunia blogging ni..heheh

    ReplyDelete
  9. Wah boleh take note untuk penggunaan masa hadapan ni. Thanks!

    ReplyDelete
  10. Good tips kak Melly. GV sampai skang blum mahir guna Adobe Photoshop. Kena selalu practice baru hasil perfect ni. huhu.

    ReplyDelete
  11. Correction. Typo error. Kak Melly. bukan kak Sherry. hihi. Sowiee.

    ReplyDelete
  12. Singgah segmen saya!

    http://qamillaaisya.blogspot.my/2017/12/segment-increase-your-followers.html?m=1

    ReplyDelete
  13. yeay thnx. i used the most of it.

    ReplyDelete
  14. Nice tips mellya. Photo tools kebanyakan kak ana tak familiar nk guna. Boleh lah cuba2 nanti.

    ReplyDelete
  15. alahaiii.. e'in tak keratif..

    p/s: thanks follow blog e'in.. e'in dah lame follow sini.. :)

    ReplyDelete
  16. banyak info baharu. thanks mellya!

    ReplyDelete
  17. haha betul betul betul! Anyway follow sini :D

    http://purrrhana.blogspot.my/

    ReplyDelete
  18. Nice sharing! Glad to read your post!

    GlassesShop

    ReplyDelete
  19. Thanks for sharing this tips Mellya..
    Sangat membantu sis memantapkan lagi skill blogging..

    ReplyDelete
  20. betul tu sokong. nak nak part gambar. kalau gambar lawa2 memang semangat sikit nak baca blog tu

    ReplyDelete
  21. tu dia..harap dapat buat entry lagi menarik la pasni hehehe

    ReplyDelete