What's Hot

Friday, 28 October 2016

10/28/2016 10:58:00 am

Random : Tongue Twister



Assalammualaikum.




Ingat lagi tak waktu zaman sekolah dulu selalu kena practice tongue twister? Sampai tergeliat-geliat lidah rasanya. haha flash back masa zaman sekolah rendah. Dulu masa sekolah rendah, Mellya sekolah Convent. Budak sekolah convent ni for sure semua perempuan and di label pandai speaking, bajet orang puteh gitu. haha

Kalau nak tau, logic juga dilabel begitu, sebab apa? Kelas English and Bahasa Melayu waktu Mellya dulu diwajibkan bawa dictionary tebal tu. Tak boleh dwibahasa, jadi Mellya ada kamus dewan dengan kamus oxford. Setiap kali kelas memang kena bawa, nak tinggal dalam kelas takut hilang (bila diwajibkan, kadang-kadang ada yang curi juga walaupun semua perempuan). 

Masih lagi ingat cikgu Mellya masa zaman sekolah, nama dia Sir Raju. Dia macam garang, tapi actually hati dia baik. Masih ingat lagi dia pertahankan Mellya waktu ada seorang student (which is actually kawan Mellya yang jealous sebab Mellya dapat jadi ketua untuk sebuah sketsa ni). Habis satu sekolah mak budak tu yang actually cikgu sekolah tu juga kecoh cakap pasal Mellya. (entah apa budak tu mengadu dekat ma dia Mellya pun tak pasti, mentang lah anak cikgu).

UPDATE: Lat year 2016, hujung tahun. Berita sedih, Sir Raju dah meninggal dunia sebab tak pasti. Ada yang cakap beliau sakit. 

So tribute to Sir Raju yang sangat lah awesome hehe jom tengok tongue twister yang Sir Raju selalu sangat test kami haha Nama negara, ibu negara pun dia soh hafal tau. Tapi dah tak ingat dah, even though sekarang lulusan tourism kahkahkah


How many yaks could a yak pack pack if a yak pack could pack yaks? 


Peter Piper picked a peck of pickled peppers.
A peck of pickled peppers Peter Piper picked.
If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
Where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?


I wish to wish the wish you wish to wish, but if you wish the wish the witch wishes, I won't wish the wish you wish to wish.


She sells seashells by the seashore.
The shells she sells are surely seashells.
So if she sells shells on the seashore,
I'm sure she sells seashore shells.

Red lorry, yellow lorry.

Betty Botter bought some butter,
But she said this butter is bitter,
Bitter butter is bad for batter, 
So she bought some better butter,
To make her bitter butter better.

Which wristwatches are Swiss wristwatches?

How much wood would a woodchuck chuck
If a woodchuck could chuck wood?
He would chuck, he would, as much as he could,
And chuck as much as a woodchuck would
If a woodchuck could chuck wood.

Hehe menggamit memori tak ? ❤

Thursday, 27 October 2016

10/27/2016 08:54:00 pm

Movie Review : Dr Strange (2016)


Assalammualaikum.



haha menarik sebab Sherlock Holmes and Hannibal berlakon cita ni. I loike !

Directed by : Scott Derrickson
Produced by : Kevin Feige
Based on : Doctor Strange by Steve Ditko
Starring : Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Benedict Wong, Michael Stuhlbarg, Benjamin Bratt, Scott Adkins, Mads Mikkelsen, Tilda Swinton
Production company : Marvel Studios
Distributed by : Walt Disney Studios Motion Pictures
Running time : 115 minutes

SYNOPSIS

Stephen Strange ialah seorang pakar bedah neurologi/ neurosurgeon terkemuka. Sampailah pada satu malam, dia terlibat dalam kemalangan yang telah menghancurkan tangan nya. Macam-macam cara dia buat untuk dapat balik kecekapan tangan nya tapi tak berjaya. Dia dapat tahu ada seorang patient dia yang dia tak nak rawat sebelum ni (dia ni masa jadi doctor agak sombong, and dia tak nak rawat patient ni sebab dia rasa tak da harapan) seorang pesakit paraplegic yang entah macam mana boleh sembuh. So dia pun jumpa patient ni.

Nama patient ni Jonathan Pangborn, dia cakap dia pulih lepas berguru dengan Ancient One, di Kamar Taj, Kathmandu. Masa ni la dia belajar banyak benda-benda berkaitan magic, dimensi and spiritual. Dia juga dapat tau rupanya Ancient One ini ada banyak sanctum (NY, London dan HK) untuk lindungi dunia daripada dimensi gelap.

Kaecilius, bekas penuntut Ancient One ni (dia rebel, sebabnya dia nak immortality macam Ancient One) telah curi beberapa page dari Book of Cagliostro untuk summon Dormammu, penjaga dimensi gelap.  He and his minions attack the library, sending Strange into the New York Sanctum (ada cincin ni boleh bawak diorang travel) there, after a battle, Strange manages to immobilize Kaecilius with the aid of the Cloak of Levitation (rob terbang). Kaecilius pun cerita dekat Strange yang Ancient One dapat immortality melalui dimensi gelap. Lucian, salah seorang ahli Kaecilius attacks Strange tikam dia, menyebabkan Strange guna cincin dia untuk teleport ke hospital ex-girlfriend dia, Christine Palmer. Strange assists in the procedure via astral projection, tapi Lucian's own astral projection attacks him. Strange berjaya bunuh Lucian menggunakan electric lepas Palmer gives his body a strong defibrillation, then dia balik ke Sanctum untuk bantu Karl Mordo lawan Kaecilius in the Mirror Dimension. Tiba-tiba Ancient One datang then lawan dengan Kaecilius, but jatuh dari bangunan. Strange bawak dia ke hospital tapi dia cakap dia terima kematiannya dan mati (tak nak hidup dah). 

Strange and Mordo teletransport ke Hong Kong, tapi terlambat, Kaecilius dah musnahkan sanctum kat situ. Wong yang jaga tempat tu rasanya dia terkorban sampailah Strange datang. Using the Eye of Agamotto, Strange reverses time to restore the city and the Sanctum before personally confronting Dormammu in the Dark Dimension. Dormammu kills Strange, but realizes that Strange has used the Eye to create an infinite time loop, trapping Dormammu and himself in the same repeating moment. Dormammu accepts Strange's bargain to leave Earth and take the souls of Kaecilius and his minions with him in return for freedom from the loop. With that, Dormammu whisks away Kaecilius and his minions and Earth is saved. With the Ancient One gone, Strange becomes Sorcerer Supreme, but Mordo, disillusioned by the revelation that the Ancient One was breaking her own rules by drawing power from the Dark Dimension, abandons the society. It is also revealed that the Eye of Agamotto is the Infinity Stone of Time.

In the mid-credits scene, Strange is paid a visit by Thor, who asks for his help in searching for Odin. In the post-credits scene, Mordo visits Pangborn and takes away the magic that cured him of his paraplegia. 

P/S: Nampak nya Dr Strange nak masuk geng Marvel la ni haha bestla sonok! 




Friday, 21 October 2016

10/21/2016 10:30:00 am

Font Cantik Percuma Untuk Blog



Assalammualaikum.

Frequently used fonts

Ramai tanya mana Mellya cari font yang cantik-cantik. So harini Mellya nak kongsi tempat yang selalu jadi rujukan Mellya untuk font.

Ubuntu Condensed | Google fonts | fontsquirrel


amatic sc

Amatic SC | Google fonts | Fontsquirrel


Jenna Sue | Fontssquirrel | dafont

angeline vintage
Angeline Vintage | urbanfont | dafont

chasing ambers

Chasing Ambers | Dafont

luna
Luna | Dafont

mayton
Mayton | Dafont

caviar dreams
Caviar Dreams | Dafont

Have fun ! ❤

Thursday, 20 October 2016

10/20/2016 06:24:00 pm

Sinopsis Please Come Back Mister Full Episode (ONE)



Assalammualaikum.

Sinopsis Please Come Back Mister Full Episode (ONE)

Drama: Come Back Mister (literal title)
Revised romanization: Dolawayo Ajussi
Hangul: 돌아와요 아저씨
Director: Shin Yoon-Sub
Writer: Jiro Asada (novel), Noh Hye-Young
Network: SBS
Episodes: 16
Release Date: February 24 - April 14, 2016
Runtime: Wed. & Thu. 21:55
Language: Korean
Country: South Korea
Cast members: Rain, Lee Min Jung, Oh Yeon So, Yoon Park, Kim So Roo, Kim In Kwon, Honey Lee, Choi Won Young, Ra Mi Ran, Lee Tae Hwan


SINOPSIS

          "Kim Young Soo (Kim In Kwon) was a hard-working employee of a major department store who died apparently suicide after a tough day on the job (At the end of the story the reason why he died is due to exhausted and he was fixing the store's flag and collapsed brain malfunctioned). On the same day, Han Ki Tak (Kim Soo Ro), a tough-guy chef who ran a cafe, died in a car accident (At the end of the story the reason why he died is Na Suk Chul hired someone to run over him). Young Soo and Ki Tak meet in the afterlife and are on a train bound for heaven when Young Soo decides he can’t go just yet. He wants to make sure his young wife, Shin Da Hye (Lee Min Jung), and daughter, Han Na (Lee Re), are taken care of. Young Soo and Ki Tak both jump off the train and negotiate with the angel Ma Ya (Ra Mi Ran) for some time back on Earth to wrap up a few loose ends.

           In a strange twist, Young Soo’s spirit comes back in the body of a good-looking young man who happens to resemble Lee Hae Joon (Rain), the illegitimate son of the department store’s chairman. The chairman’s first son, Cha Jae Kook (Choi Won Young), is not happy to see Hae Joon back from the United States and is determined to chase him out of the company. (The real Hae Joon were stranded in an island). Young Soo is shocked to discover that his widow, Da Hye, is now working at the department store as a sales clerk, while young manager Jung Ji Hoon (Yoon Park) watches over her.

            Ki Tak comes back in the body of a beautiful young woman, Hong Nan (Oh Yeon Seo), and he has a heck of a time trying to navigate his new body as he tries to help his actress ex-girlfriend, Song Yi Yeon (Honey Lee), escape from the grasp of a dangerous gangster, Na Suk Chul (Oh Dae Hwan) with the help from Yi Yeon's manager which is also his close but not related brother, Choi Seung Jae (Lee Tae Hwan). Ki Tak pretend to be Hong Nan which is Ki Tak long lost siblings.

             After all the obstacles they went through, (Hae Joon/Young Soo almost die after being hitted by a car (Na Suk Chul), Ki Tak real sister or Hong Nan is Da Hye which is Young Soo's wife, Seung Jae stabbed by Na Suk Chul), Da Hye was kidnapped by Na Suk Chul. Ki Tak save his sister by killing Na Suk Chul and himself ( because he violated the rules not to kill people or suicide, all memories about him and his existence has been deleted from earth). Few days later Hae Joon going back to heaven, and Da Hye notice he was actually his death husband. "

One of my favourite. Lawak one of it waktu Kim Soo Ro kiss Kim In Kwon haha but sedih nak mampus time Han Ki Tak nak selamatkan adik dia dari Na Suk Chul. And paling macho dalam ni Lee Tae Hwan hihi

Sinopsis Please Come Back Mister Full Episode (ONE)

Wednesday, 19 October 2016

10/19/2016 01:30:00 pm

Quiz: What Are You?



Assalammualaikum.


Mellya memang kaki jawab quiz. Bukan quiz yang budak-budak pandai rajin menjawab tu. haha ni lebih kepada quiz merepek. Semalam terbaca entry Cik Mai. Dia jawab soalan dekat http://meaww.com/. haha sajalah aku pun buka ternampak soalan ni :- What Are You ?


Result nya:

Haha actually untuk korang yang selalu stress dekat office tu, 
eloklah spend sikit masa jawab quiz-quiz merepek ni. 
InsyaALLAH, stress hilang haha Even though tak betul pun, at least menghiburkan ❤

10/19/2016 11:35:00 am

Tutorial : Free Download Responsive Blogger Template



Assalammualaikum.

minimalist

Hi readers. Sekarang tengah musim tukar template responsive ya? haha Teringin juga template jenis minimalist. Tapi Mellya ni black and white, pink and white...cepat bosan pulak. haha trend kan sekarang tak nak blog serabut-serabut. Tak payah susah-susah beli yang free pun cantik jugak.

Mana nak dapatkan template responsive secara percuma? Haa meh Mellya nak kongsi few website yang Mellya gunakan untuk edit blog customer Mellya. Mellya tak kedekut okay, Mellya share. Bila korang tak faham and serabut tak nak fikir pasal coding, mai la cari Mellya. RM 15 ja satu blog. Murah tahap teruk, tak tau lah nak kata apa kalau orang complain mahal (bayar duit internet pun tak lepas.. sigh*)

Gooyaabitemplates

Sini macam-macam jenis ada. Cuma kena rajin cari ja. https://gooyaabitemplates.com

ThemeExpose

Yang ni pun boleh tahan banyak choices jugak http://www.themexpose.com/

Bthemez

Pun meletup juga design blog kat sana. Download je dekat http://www.bthemez.com/

Beauty Templates

Nak feminine look sikit terjah beautytemplates.com


Nak edit sendiri boleh, cuma kena rajin try and error. Lagi satu editing ni memang time consuming especially orang yang tak pandai bab coding. Boleh makan masa berminggu kalau tak reti. Tapi kalau korang memang naturally rajin and pandai godek, dua hari boleh settle dah tu haha

So Good Luck ! ❤

Tuesday, 18 October 2016

10/18/2016 08:02:00 pm

Sinopsis and Free Download OST Scarlet Heart Ryeo (2016)



Assalammualaikum.

Sinopsis Scarlet Heart Full Episode (ONE)

Drama: Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo (literal title)
Network: SBS | ONE
Episodes: 21
Release Date: August 29 - November 1, 2016
Runtime: Monday & Tuesday 22:00
Language: Korean
Country: South Korea
Casting Members: Lee Joon Ki, Lee Ji Eun, Kang Ha Neul

SINOPSIS

      " Drama berdasarkan novel Cina bertajuk "Bu Bu Jing Xin " oleh Tong Hua. Mengisahkan tentang kisah percintaan antara Lee Joon Ki (Arang and the Magistrate) dan Lee “IU” Ji Eun (Dream High).

            Hae Soo (IU) ialah wanita dari 21st century yang terperangkap dalam gerhana matahari, telah merentas masa ke zaman dinasti Goryeo yang telah memerintah Korea selama hampir 500 tahun. Kalau boleh dia nak halang sejarah yang tak diingini. Hae Soo mendapati dia berada di Istana, dan menemui Wang So, Lee Jong Ki.  Juga ada beberapa lagi putera raja yang menjadi perhatian bagi mendapatkan takhta sebagai Raja. Wang Wook (Kang Ha Neul) putera ke lapan dan putera ketiga Wang Yo. Berlaku perebutan takhta antara adik beradik selepas kemangkatan Raja zaman tu "

" Apakah kesudahan kisah ini? Adakah Hae Soo kembali ke zaman asalnya? "

First sekali, Hae Soo keliru dengan perasaan dia. Dia suka Wang Wook at the same time dia tak boleh ignore Wang So. Wang So ni nampak je macam sombong tapi hati ada taman hihi Handsome gila !

Tak happy sebab ending so sad..... sobsob

Hae Soo keluar dari istana and kahwin dengan Jung. Dia pregnant pastu mati beberapa lama kemudian lepas dia bersalin. Salah satu sebab dia mati maybe sebab dia rindu Wang So. huhu disappointing sebab Hae Soo tak kawin dengan Wang So 😭

Sinopsis Scarlet Heart Full Episode (ONE)

Tak boleh move on kalau tak download soundtrack Scarlet Heart. haha

Antara favorite soundtrack pilihan:-



For You – Baekhyun, Chen, Xiumin (EXO) | FREE DOWNLOAD

Say Yes – Punch | FREE DOWNLOAD

Be With You - Akdong Musician | FREE DOWNLOAD

A Lot Like Love – Baek A-yeon | FREE DOWNLOAD

I Love You, I Remember You – I.O.I | FREE DOWNLOAD

Forgetting You – Davichi | FREE DOWNLOAD

Can You Hear My Heart – Epik High (feat. Lee Hi) | FREE DOWNLOAD

Nak dengar banyak lagi soundtrack Scarlet Heart? Refer sini Korean Music Blog



Thursday, 13 October 2016

10/13/2016 08:00:00 pm

Movie Review : Haunted House On The Hill (2016)



Assalammualaikum.



Release Date : 06 Oct 2016
Language : English
Subtitle : Chinese / Malay
Genre : Horror
Running Time : 81 minutes
Director : Alexander Babaev
Cast : Michael Johnston, Margaret Judson, Devin Goodsell, Mark Furze
Distributor : Rainfilm Sdn Bhd

SYNOPSIS

Mengisahkan seorang gadis bernama Emily yang telah membeli sebuah rumah di kawasan terpencil berdekatan institusi untuk merawat adiknya Zach yang cacat dan menghidap Cerebral Palsy (sedar keadaan sekeliling, tapi tak mampu buat apa-apa sebab otot dia tak dapat berfungsi) . First waktu dapat kunci , lupalah nama orang yang bagi kunci dia macam rushing suruh sign bukti penerimaan kunci tapi dalam keadaan mesra so diorang tak syak apa-apa ( Emily datang ke rumah tu ditemani adiknya,  boyfriend nya Jesse, Michelle dan Butcher kalau tak salah untuk repair apa yang patut ).

First evening, masa diorang cabut papan-papan kayu yang menutup tingkap, diorang nampak ada simbol-simbol pelik. Masa tu diorang tak syak apa-apa. Waktu tengah berseronok, Zach meracau. Dia diganggu something yang mengatakan diorang boleh bantu dia untuk sembuh. When Emily datang nak bagi ubat, Zach pura-pura tidur. 

Emily mimpi pelik. Mimpi baby, the scariest part dalam mimpi tu. Then dia terbangun terus cari Zach. Dia terkejut Zach yang lumpuh tu berdiri sendiri ! So diorang call doctor, doctor tu nak bawa dia ke hospital untuk rawatan. Pelik sebab pesakit macam tu boleh sembuh. On the way, Zach bunuh doctor tu and he walk back home.

Dah sampai, he said to Emily.. "they are coming". Hairan sapa yang nak datang malam-malam buta ni dengan si Zach yang lumpuh and sakit sembuh tiba-tiba cukup menakutkan. Bila tengok d luar ada susuk tubuh menakutkan d belakang pokok. Pekedai yang datang konon nya delivery beer lah waktu tu ghaib secara tiba-tiba lepas terkena makhluk tu. Everyone starts to become panic. Suddenly, Zach lepas cakap sesuatu dekat Michelle pasal kandungan nya (pregnant), Michelle dirasuk then telah tikam perut nya sendiri. Butcher and Jesse cuba selamatkan dia. Waktu Butcher cari kit keselamatan, pintu bilik tertutup. Michelle bangun tikam mata Jesse dengan paku. Macam-macamlah scary betul, but in the end Michelle mati. 

Waktu Emily rawat Jesse, Butcher pukul Zach sebab dia salahkan Zach. Suddenly he saw a guy (dulu dia pernah menyebabkan kematian seorang laki ni) means that kesilapan lampau diorang mengganggu hidup diorang balik. Butcher jatuh tangga, his jaw and legs are broken. Then he was possessed and he tried to kill Jesse. 

I wont tell u everything it will be too long for you to read. hahaha However, in the end of the day, Emily found a solution to stop it.  Dia diuji dengan kehadiran mama dia dulu, kononnya mama dia bunuh diri sebab tak mampu jaga adiknya. Dia tak percaya so hantu tu fail nak hasut dia. Then his boyfriend change into that demon again, jadi adik dia bunuh Jesse tu.. But dont know why, Emily tak boleh jalan. 

Lastly, Emily tak boleh jalan and menaiki kerusi roda tapi adik dia fully recover. Hantu kat situ masih ada waktu diorang keluar dok menghasut Emily kononnya diorang boleh sembuh kan dia. Tapi dia ignore, blah dari rumah tu ngan adik dia. hahaha 

Fiuh this is a long synopsis. Nak pendekkan tapi tak berjaya. So ada part yang Mellya langkau. Rating? Three or four stars maybe. Best jugak cita ni tak delah bosan macam Ju On vs The Ring tu apa tah nama korea dia. Cara pembunuhan pakai paku, i dont like but i still watch huhu


Wednesday, 12 October 2016

10/12/2016 08:20:00 pm

Random : Nak Kahwin? Kerja Dulu !



Assalammualaikum.


Tiba-tiba keluar tajuk tu haha gara-gara lepas ternampak statement ni. Jom bincangkan haha Ada tak parents sapa-sapa yang cakap lebih kurang macam ni? Mellya? Ya, memang tula pesanan Mama Mellya. Bagi Mellya actually ada betulnya.

Kenapa perlu bekerja sebelum berkahwin?

Memandangkan dengan keadaan meleset sekarang ni, yang perempuan memang kena ada pelajaran, kerja dan duit sendiri. Lelaki sekarang bukan macam dulu-dulu lagi dah. And keadaan sekarang pun bukan macam dulu lagi, barang-barang harga tengoklah sendiri. Kalau dah kahwin, and dah ada anak-anak bersekolah, duit suami je rasa nya tak cukup. 

Lagipun, in case suami meninggal, or kawin baru dan berlaku perceraian, memang susah kalau tak bekerja. Kita bukan mendoakan yang tidak baik, tapi itu kenyataan kan? Mellya ada juga dengar ceramah, bab beli guna nama pasangan. Contoh beli rumah nama suami, yang bayar si isteri. Bila dah cerai, akan timbul masalah dalam tuntutan harta. 
Tips Menyimpan Duit
  • Eloklah kalau memasing sekarang nih ada atleast satu online business / kerja sampingan 
  • Ada ASB untuk menabung setiap bulan, RM 50 sebulan pun cukup baik
  • Bayar dulu hutang-hutang/ bill tertunggak, balance shopping dan savings
So, kalau bertanya pendapat Mellya, memang perempuan kena bekerja sebelum berkahwin. Jadi Mellya pun tengah gigih ni mencari kerja hahaha sebab tak sabar nak shopping, bukan nak kahwin 😅

Tapi bagi sesetengah keluarga, mereka lebih suka menjadi suri rumah, and jaga anak-anak sendiri. Boleh je sebenarnya, tapi eloklah kalau buat kerja sampingan seperti blogging, online business dan lain-lain. Boleh juga simpan duit, nak shopping barang peribadi. Kalau tak bekerja, harapkan gaji suami.... Kalau suami bergelar Datuk.. Alhamdulillah lah hahaha

Untuk fresh graduates yang tak bekerja macam Mellya , ayuhlah gigih cari kerja untuk kahwin. Dah kahwin nanti tanggungjawab baru lah kita ❤

Tuesday, 11 October 2016

10/11/2016 10:00:00 pm

Lyric: Worry About You (Ivy)




Title: Worry About You
Singer : Ivy
Theme Song : Kingdom Hospital

Bye bye baby
Don't be long
I'll worry about you while you're gone
Bye bye baby
Don't be long
I'll worry about you while you're gone

I'll think of you in my dreams
You'll never know just what you mean to me
To me

Hmmm, ba, ba-da...
Hmmm, ba, ba, ba-da...

Bye bye baby
Don't be long
I'll worry about you while you're gone
Bye bye baby
Don't be long
I'll worry about you while you're gone

I'll think of you night and day
I'll never know just what you meant to say
To say

Hmmm, ba, ba-da...
Hmmm, ba, ba, ba-da...
Hmmm, ba, ba-da...
Hmmm, ba, ba, ba-da...

Ivy is an American indie pop band composed of a trio of musicians: Andy Chase, Adam Schlesinger, and Dominique Durand.


Monday, 10 October 2016

10/10/2016 02:35:00 pm

10 Kesalahan Besar Semasa Mencuci Muka



Assalammualaikum.

10 Kesalahan Besar Semasa Mencuci Muka

Cantik mahu, tapi segan nak belajar caranya. Banyak orang termasuk Mellya sendiri sebenarnya melakukan kesalahan besar semasa mencuci muka tanpa disedari. Dalam sepuluh tu, mungkin dua tiga kesalahan sering diamalkan. 

10 Kesalahan Besar Semasa Mencuci Muka


Cuci Muka Banyak Kali

Dalam sehari , kalau nak putih , cuci muka selalu asal nampak je sinki and pencuci muka, cuci.
Salah sebenarnya, kerap mencuci muka sebenarnya mengeringkan kulit. Kalau rasa ingin mencuci juga, pastikan cuci menggunakan air bersih sahaja and bukan waktu panas dan berpeluh.

Cuci Muka Guna Air Panas

Cuci muka dengan air suam dan air sejuk, bukan air panas! Mana tak melecur and merah kulit tu bila kita mencuci muka menggunakan air panas. 

Tak Cuci Make Up dulu

Ini kesalahan berat, sebelum mencuci muka menggunakan pencuci muka, pastikan bersihkan muka menggunakan pembersih makeup dahulu. Sebab apa? Pori-pori tersumbat dan makeup tidak tanggal sepenuh nya.

Menggunakan Pencuci Yang Tak Sesuai dengan Kulit

Jangan keliru antara healing crisis atau ketidaksesuaian. Kalau kulit berminyak , pastikan anda memakai pencuci untuk kulit berminyak. 

Tak Bilas dengan Betul

Ada yang cuci muka, masih sabun bersisa di wajah. Tahu tak pencuci yang masih melekat di wajah boleh menyebabkan daki?

Tak Gosok dengan Betul

Gosok muka ala kadar. Salah. Gosok muka dengan kasar. Pun salah. Lebih bagus jika gunakan berus muka. Jangan sental pula, kulit muka memerlukan kasih sayang.

Tak Melembap dengan Betul

Jangan lupa pakai moisturizer, sangat penting. Untuk pastikan kulit kita sentiasa lembap dan tak kering. Muka yang kering kalau pakai makeup pun tak cantik. Nampak gerutu je. Tak smooth.

Mencuci dengan Tangan yang Tidak Bersih

Sebelum mencuci muka seeloknya sabun tangan anda terlebih dulu, kalau korang picit jerawat ke apa ke, jangan pegang muka, laju-laju basuh dulu baru cuci muka.

Mengelap dengan pakaian kotor

Yang ni habit, lepas makan ,mulut basah, basahkan muka sekali, tarik baju lap muka. haha kotor tu! Alamatnya belacan la muka korang.

Menggosok muka dengan tuala

Jangan gosok muka dengan tuala, "pat" saja. Muka kita fragile, jangan gosok. Cuma lap saja, kalau basah sangat. Lebih elok kalau korang biarkan muka korang kering sendiri.

So amacam, banyak tak kesalahan yang korang pernah buat?  ❤

Sunday, 9 October 2016

10/09/2016 09:30:00 am

Random : Kenapa Model Tak Senyum?



Assalammualaikum.


Pernah tak korang perasan model runway jarang mengukirkan senyuman. Muka serious je. Perasan tak? Haha tak perasan sangat kan? Sebab kita focus dekat cara dia jalan and pakaian yang dia peragakan. Actually inilah jawapan kepada soalan entry ini.

Entry ini tercetus selepas Mama Mellya tanya awat muka model tu masam ja, macam tak mau peraga baju. Then Mellya pun eh betul lah, baru perasan. Soalan yang mama tanya tu buat Mellya search dekat Mr Google, and ada rupanya orang lain yang tanya soalan tak berapa cerdik tu hahaha

Lepas baca satu article ni baru perasan, aah la model-model runway mana ada senyum. Muka serius bebeno. Jadinya kalau tengok model runway ni tak prasan pun muka dia macam mana, dok tengok baju je bergerak.

Jangan sekali-kali lupa, penonton perlu melihat pada pakaian dan bukan diri anda” kata Victoire Macon Dauxerre, bekas model terkenal untuk jenama Celine dan Alexander McQueen.

Okay model-model ni semua dah la cantik belaka, bayangkan kalau dia senyum menggoda, orang dah tak tengok baju yang dipakai. hahaha Tengok muka dia je. Masuk akal jugak kan. Patutlah tak bagi senyum, bila model-model ni tak senyum, penonton lebih focus kepada pakaian yang dipakai. Barulah sampai message Runway yang sebenar. hihi

So yang mana yang muka bengis memanjang tu elok la jadi model runway hahaha Or kalau tak pun korang nak makesure orang tak kacau, buat je muka masam. Gerenti orang tak pandang lagi dah. 

Ini salah satu topic yang orang belajar mengenai psychology manusia. Sebab tu kalau orang yang nak maju dalam business kena belajar juga psychology manusia. Macam best kan? ❤


Tuesday, 4 October 2016

10/04/2016 11:12:00 am

Test JPJ : Rutin pemeriksaan kenderaan (RPK), Rutin sebelum memandu (RSM)



Assalammualaikum.

Haritu Mellya ada share pasal amik lesen kan? Ni benda penting yang korang mesti tau bila nak belajar memandu KPP 02 dan KPP03, rutin pemeriksaan kenderaan (RPK), rutin sebelum memandu (RSM) dan Rutin Selamat (RS/CITO) 2016.

Rutin pemeriksaan kenderaan (RPK)

Waktu Mellya nak pegi test JPJ tu, Mellya refer kat blog ni (SINI). Sangat membantu sebab masa RPK tu gelabah gak tak reti susun ayat. haha tapi penambahan sebelum mula, dinasihatkan korang introduce diri korang dulu, nama, no kad pengenalan dan nyatakan sah tempoh lesen belajar memandu korang tu. Lagi satu, waktu pemeriksaan, sentuh dan nyatakan. Jangan sebut je tapi tak pura-pura belek. hihi 

Haritu ada yang tanya tanjakan tu macam mana?

Test JPJ

Korang kena buat dari depan and belakang macam ni ^^ Jangan langgar tiang! Fail terus kalau langgar haha nampak senang ke susah? Mellya masa awal-awal rasa susah sebab tak pandai control minyak.. Tapi senang je rupanya haha

And lebih bagus kalau korang refer borang penilaian ujian memandu Bahagian 11 dan Bahagian 111. Nak share boleh, tapi Mellya cuma ada yang DA je, kalau D (manual) tak de, haha Kalau nak tahu, nak lulus memang senang, tapi nak fail lagi senang. Download lah borang kat bawah ni tapi sorryla ek mecam pekasam borang nya. Kena zoom teruk baru nampak . Dah diisi pun hihi tu markah waktu ujian QTI cek. Good luck!

Test JPJ

Yang baru nak ambil lesen, boleh baca entry Mellya di sini http://mellyacrayola.blogspot.com/2016/09/my-experience-lesen-memandu.html

Saturday, 1 October 2016

10/01/2016 01:28:00 pm

Maal Hijrah 2016 : Ukhwah Islamiah Asas Penyatuan Ummah



Assalammualaikum.

Maal Hijrah
Esok 2 October bersamaan 1 Muharram (Awal Muharram/ Maal Hijrah) , tarikh umat Islam menyambut kedatangan tahun baru dalam kalendar Islam. Tema tahun ni " Ukhwah Islamiah Asas Penyatuan Ummah" bertepatan dengan usaha kerajaan menyatupadu masyarakat ke arah kemakmuran negara. haha Ceyy ayat macam Menteri tak?

Berikut adalah tema Maal Hijrah sebelum ini :- 

Tema 2015 - "Perpaduan Nadi Transformasi Negara"
Tema 2014 - "Perpaduan Nadi Transformasi Negara"
Tema 2013 - "Wasatiyyah Tonggak Kesatuan Ummah"

Doa Akhir Tahun 
dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. 

Maal Hijrah
*klik untuk tengok lebih jelas*

Doa Awal Tahun
 dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.

Maal Hijrah
*klik untuk tengok lebih jelas*


Salam Maal Hijrah, semoga amalan kita dihari esok lebih baik dari sekarang :)