Wednesday, 10 May 2017

Soalan Ujian Bertulis Penolong Pendaftar N41 UiTM


Assalammualaikum.



Seperti dijanjikan dalam previous post, http://mellyacrayola.blogspot.com/2017/05/persediaan-ujian-bertulis-penolong.html Mellya nak share "Soalan Ujian Bertulis Penolong Pendaftar N41" yang Mellya hadapi baru-baru ni. Mak aii dalam banyak-banyak spot questions cuma beberapa je yang masuk. haha Tapi ya memang soalan objektif iaitu 80 soalan yang perlu dijawab dalam masa 1 jam. Waktu Mellya pergi tu ada dua location berbeza dekat UiTM Shah Alam. Bilangan calon di DATC sahaja mencecah 900+ orang. Belum campur di Kompleks Sukan dan di Puncak Alam. haha 

80 soalan objektif
1 jam
Mesti Bawa: Surat, IC, Pen, Pensel 2b, pemadam, kalkulator

So soalan dia memang banyak lah. Masa jawab pun berdebar je hahah mula tu kalkulator dalam beg. Sekali tengok de kira-kira, nasib baik penjaga tu bagi amik kalkulator dalam beg. haha

Antara soalan yang dia banyak tanya dalam tu, ialah soalan mengenai UiTM. Memang boleh kata banyak lah. haha Mellya pun satu, sepatutnya focus juga tentang UiTM, tengok sekali lalu je sebab tak expect nak keluar kan. Dok risau masuk soalan HR banyak.

Tentang UiTM
-motto
-bilangan fakulti
-bilangan kampus
-kampus terbaru
-kampus menerusi Private funding initiative
-bila ITM kepada UiTM
-Tarikh batu asas UiTM Shah Alam diletakkan
-Bilangan pelajar dianggarkan tahun 2020
-Warna logo UiTM
-Modul tadbir urus UiTM
-Akta 173
-Modul transformasi UiTM slogan
-1UiTM Multisistem
-E-learning: Blended learning, Massive Open Online Courses etc

Kira-kira
-dalam 5- 6 soalan (boleh guna kalkulator)

-Jenis-jenis cuti
-Waktu bekerja dan lebih masa
-Rumah Pegawai Perubatan berdekatan tempat bekerja, dipanggil apa
-Kecuaian sehingga menyebabkan kehilangan aset UiTM, tindakan terhadap pesalah
-Baru disahkan jawatan tapi mahu berhenti kerja, apa tindakan seharusnya dilakukan
-Panjar Wang Runcit
-Arahan perbendaharaan: Sebut harga, tender, dan lain-lain

-Majlis Raja-Raja
-Sultan Muhammad Canselor UiTM yang ke berapa
-Siapa mempengerusikan mesyuarat dalam kalangan Majlis Raja-Raja
-Siapa bertanggungjawab jaga kepentingan orang Melayu dan bumiputera
-Tugas Parlimen
-Takrif Melayu dalam Perlembagaan Persekutuan
-Ciri-ciri asas sebuah negara
-Kenapa dasar ekonomi baru diwujudkan
-Komoditi-komiditi Malaysia yang dulu

Current issues - Isu Pulau Batu Putih, NKRA, Dasara Pandang ke Timur, Dasar transformasi nasional - NBOS, 1Malaysia

And banyak lagi lah. Tak sempat nak ingat semuanya. Tapi Mellya nasihatkan korang baca jela semua tentang majikan korang macam kes Mellya ni, Mellya patut focus on UiTM too lol, and topic dalam Lantikan dan Kenaikan Pangkat, Elaun dan Kemudahan dalam Perkhidmatan, Cuti, Peraturan Pegawai Awam, Rumah dan Bangunan Pejabat Kerajaan, Perubatan, Waktu bekerja dan leibh masa, dan lain-lain. Perintah-perintah Am, Peraturan Lembaga Tatatertib Perkhidmatan Awam, Arahan Perbendaharaan, Panduan Perbendaharaan, Tatacara Pengurusan Stor, Arahan Perkhidmatan, Akta Acara Kewangan. Try cari buku panduan peperiksaan am kerajaan. So Good luck ! 

11 comments:

  1. Macam susah je jahaha all the best sis

    ReplyDelete
  2. Selalu macam tu.. Bila study lain.. soalan tanya lain.. hehehe.. Semoga berjaya ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha betul tu sis :( sedih nya hati hahaha btw thanks !

      Delete
  3. soalan yg agak mengelirukan terutamanya bila berkaitan dgn uitm sendiri.. even staff uitm/ student uitm sendiri belum tentu hafal semuanya huhu..bila keputusan ujian akan diumumkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi sy student uitm, tak tahu pun sejarah uitm. Tak pasti, rajin-rajin check web Uitm pengambilan staff tu ye :)

      Delete
  4. Akak pon pernah melalui fasa menjawab soalan macam tu di UKM untuk positon Pegawai Sains. Alhamdulillah, dapat jawab almost every soalan yang berkaitan UKM sebab memang belajar di sana. But disebabkan terlalu ramai candidates yang more younger than me (or maybe rezqi akak bukan di sana), I was not picked.

    But I hope you're lucky to be picked. InshaAllah.

    http://panphila.blogspot.my

    ReplyDelete
  5. Wahh...soalan bocor :) Bagus la awak share bende2 gini. Akak sekali dok baca and macam WOW! itu rupanya soalan2 yang ditanya. All the best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha before exam tu, sy search nak baca tak jumpa.. so sy share la sikit lepas dah exam tu.. share pengalaman exam hihi

      Delete
  6. bila ye agaknya dapat tau result. Saya jawab exam kat uitm puncak alam 😀

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...