What's Hot

Friday, 15 May 2020

Tutorial Scroll Bar untuk Blog, Berwarna dan Simple !


Assalammualaikum.
Gambar ni saja je letak sebab image pun nak share hahaha 
Credit: Photo by Picography from Pexels
Mell actually simpan tutorial ni for my own personal use. Bila mengedit blog asyik kena cari balik jeee code nya. haha So, for those who might think this is helpful enough, boleh tengok je tutorial ni. 

1. Sign in Blogspot > Design > Edit Html

2. Cari code di bawah , Ctrl F dan paste dalam kotak find..enter!

]]></b:skin>

3. Copy code di bawah dan paste sebelum/di atas code tu.

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #FF1493;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #BA55D3;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

4. If tak nak berlekuk, just delete code yang dibawah ni dari code webkit tadi:

-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;

5. Nak tukar warna: 
Tukar di bahagian yang Mell dah warna dan bold kan ye. Color code boleh check di SINI.


Dah settle! Ni contoh yang tak berlekuk ye 👆

4 comments:

  1. Haii.. kalau edit blog, code nya memang buat sendiri ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi mostly code universal but if kalau pro enough, buat sendiri :P
      *saya tak pro jadi code yg sy pakai universal, byk blog guna.

      Delete
  2. Replies
    1. thank you! saja utk rujukan diri sendiri :)

      Delete