Tutorial Optimize Gambar Secara Online - A box of Crayon

Latest

Friday, 11 November 2016

Tutorial Optimize Gambar Secara Online



Assalammualaikum.
Baca entry Siqah tadi pagi. Saja nak try result blog ni. Semua okay except for performance. Teruk gila, lepas check salah satu nya sebab speed blog nak loading lembab (gambar size besau, http), java, css dan lain-lain. Nuffnang pun antara puncanya jugak. Dalam semua kekurangan tu, Mellya pilih nak optimize gambar dalam blog Mellya untuk increase loading speed blog. 

Kenapa perlu optimize gambar?

Macam Mellya mention dekat atas, optimization penting untuk loading speed blog kita. Untuk memudahkan dan jimatkan masa loading, kita kena tukar resolusi gambar yang di upload. Salah satu cara ialah melalui web yang Mellya nak share sekarang ini iaitu, Optimizilla.

Tips 1: Optimizilla
optimize gambar
klik untuk ke laman tersebut

optimize gambar
Dengan web ni secara percuma, kita boleh upload lebih kurang 20 gambar dalam satu masa. Resolusi akan dikurangkan depends on apa yang kita nak. Kalau tak cukup kecil resolusi tu, korang boleh kurangkan lagi dekat bawah (tak ada dalam gambar ni, tapi nanti lepas korang upload, akan ada tempat mengubah quality dekat bahagian bawah.). 

Actually banyak je website yang provide space untuk kecilkan resolusi or size gambar. Guna lah Mr Google korang tu. Macam tak biasa pulak. haha

Tips 2: Whatsapp/Line/Telegram dan lain-lain
Kalau rasa menyusahkan nak upload pastu download pula, korang boleh juga hantar gambar ke Line @ Whatsapp pastu buka version Web dan download je, automatically gambar tu dah dikecilkan resolusi sebab nak memudahkan gambar itu dihantar. Senang kan?

Tips 3: Websiteplanet.com 
So ada lagi dua website yang boleh compress gambar up to 50mb! Thanks to Patricia sebab suggest this 2 website. hehe Tak sangka Mell ada jugak yang refer blog Mellya, thanks for visiting my blog Patricia! Korang boleh guna WebsitePlanet kalau korang ada gambar bersize melebihi 20mb. 
Thanks Patricia! 

So harap tutorial ni sedikit sebanyak membantu korang yang baru dalam dunia blogging. 
Good luck ❤

5 comments:

  1. Thank you Fhatin for the website! Siqah pun nak optimize gambar jugak. Rasa itu one of the reason kenapa blog lambat loading :) dah bookmark entri nie :D

    ReplyDelete
  2. Sorry tak berapa nak faham.. kalau pakai ni, size kb pic tu akan kecil sekali dengan saiz besar dia ke?

    ReplyDelete
  3. nak try ni. harap dpt membantu..

    ReplyDelete