Tutorial : Screenshot Website Full Page - A box of Crayon

Latest

Friday, 9 December 2016

Tutorial : Screenshot Website Full Page



Assalammualaikum.

Awesome Screen


Salam Jumaat. Harini Mellya nak kongsi tutorial untuk screenshot one full page web, Mellya bagi contoh blog Mellya. Some blog editor guna untuk tunjukkan hasil editing diorang. Apps ni senang je , boleh download or add on dekat google or mozilla firefox korang. Nak add on dekat web korang boleh click link Mellya share bawah gambar di atas; untuk chrome and firefox.

Kegunaan:

Screenshot page yang korang nak. Selalu Mellya guna photoscape kalau dalam laptop. Sekarang dah ada application ni, senang. Nak screenshot contoh blog pun senang, cuma click je button camera.


Nak faham dengan lebih lanjut pasal application ni, korang boleh lah tengok sekejap video youtube yang Mellya sertakan ni.

Awesome Screen

Lepas dah add on, korang akan nampak button camera tu di atas blog korang.
Buka laman yang nak di screenshot.

Awesome Screen

Klik button tadi. So pilih style screenshot yang korang nak. So Mellya nak full screen, Mellya pilih "Capture Entire Page".

Lepas click done, akan kuar macam ni. So just save!

screenshot website

Kalau yang tak reti sabar tu boleh click CTRL + SHIFT + V untuk mengambil bahagian halaman website yang terlihat sahaja atau CTRL + SHIFT + E untuk mengambil gambar keseluruhan halaman.

Warning: Size resolution besar, so korang nak kecilkan size boleh lah guna tutorial Mellya sebelum ni tentang cara optimize gambar : http://mellyacrayola.blogspot.com/2016/11/tutorial-optimize-untuk-pulihkan.html

Mudah kan ? ❤

10 comments:

  1. Thank you mellya for the tutorial.. ada jugak bertanya pasal benda ni. Tapi tak reti jugak. Nanti siqah cuba :)

    ReplyDelete
  2. Dah lama cari, thanks Mellya! Kalau tahu dari dulu kan boleh simpan koleksi design blog sendiri T_T

    ReplyDelete
  3. Sama2 Sis Siqah and Mai hehe 😍

    ReplyDelete
  4. tq mellya! mudah sngt nak buat. busyra pun bru tau. hehe.

    ReplyDelete
  5. senang nya, bru tahu.. thks mellya

    ReplyDelete
  6. memang biasa guna awrseome screenshot.senang nak guna :)

    ReplyDelete
  7. ooo. mek tahu print screen je. hehe

    ReplyDelete
  8. alahai utk google ngan firefox je la yg blh ye.

    ReplyDelete
  9. Wah! Senangnya tuto ni! Selalu tengok tuto yang lain tak faham. Thanks melly! :)

    ReplyDelete