What's Hot

Tuesday, 31 January 2017

1/31/2017 01:20:00 pm

Cara Melangsingkan Kaki Tanpa Perlu Bersenam


Assalammualaikum.

Jalan Kaki Cepat Langsing

Ada yang dikurniakan badan ramping kaki langsing. Ada juga yang berbadan kecil molek tapi kaki atau bahagian bawah badan bagai dipam-pam. Bersenam memang salah satu cara untuk mengecilkan bahagian yang dikehendaki tapi.. rajin kah kita untuk bersenam? hehe Macam Mellya ni jenis kalau naik berat badan, bahagian pipi dan peha akan naik dulu.  So pada yang berniat nak kecilkan kaki tapi tak rajin nak bersenam, apa kata korang cuba tips ni.

Cara Melangsingkan Kaki Tanpa Perlu Bersenam

Cari alternatif yang memerlukan kita untuk berjalan. Contoh macam pergi kelas. Try cari jalan jauh untuk ke kelas. hahaha Tapi keluarlah awal sikit nanti lambat masuk kelas pula.

Nafas melalui hidung lepaskan melalui mulut sekurang-kurangnya pada lima minit pertama. Nafas dalam boleh membantu melepaskan stress.

Kalau mendaki jalan berbukit boleh bakar 60% kalori lebih banyak berbanding jalan mendatar. Yang duduk UiTM Shah Alam and Puncak Alam jangan lepaskan peluang daki jalan berbukit tu ya. haha

Tingkatkan kelajuan. Tak perlu lari tapi cepatkan langkah. Boleh bakar 50% kalori lebih banyak kalau begitu.

Berjalan undur boleh membantu meregangkan betis, paha kanan, dan meringankan beban di lutut. Jadi kuranglah sikit letih bila berjalan.

Tegakkan badan dan jangan membongkok ketika berjalan. Ini untuk memperbaiki posture badan. Boleh juga bengkokkan tangan ke belakang untuk regangan. 

Goyangkan pinggul atau lenggokkan pinggang ke kiri dan ke kanan. Gerakan ini mempercepatkan langkah dan mampu bakar lebih banyak kalori.

Sapu lotion atau membuat urutan pada bahagian betis atau kaki yang ingin dilangsingkan selalu. 

Senang je kan nak exercise. Tiada lagi alasan untuk tak bersenam. hehe Sambil kerja pun boleh buat ni. Naik turun tangga paling effective kalau nak kecilkan peha atau langsingkan kaki. Good luck ❤

Friday, 27 January 2017

1/27/2017 02:30:00 pm

Tutorial : Remove Broken or Dead Link dalam Blog



Assalammualaikum.

Tutorial : Remove Broken or Dead Link dalam Blog

Ramai sekarang menyedari kepentingan SEO dalam blog. Salah satu cara untuk optimize SEO Blog ialah dengan membuang broken atau dead link daripada blog. Maksud broken link atau dead link ini ialah link yang sudah tidak digunakan atau tak wujud lagi. So, macam mana nak detect broken dan dead link ni?

First, korang buka WEB ni. Terus masukkan link ke ruangan disediakan. Click find broken links.

Tutorial : Remove Broken or Dead Link dalam Blog

Akan keluar page dibawah, masukkan security code, sekali lagi click find broken links.

Tutorial : Remove Broken or Dead Link dalam Blog


Ini hasilnya;

Tutorial : Remove Broken or Dead Link dalam Blog

Bahagian broken link tu, ialah link yang bermasalah. Page where found, Url ialah url kawasan link bermasalah, src ialah kedudukan link bermasalah berkenaan dalam bentuk html. Senangkan nak detect?

Memandangkan ada yang tanya macam mana nak remove broken link tuh, disini Mellya nak share sikit macam mana nak remove link-link ni. 

Selepas check dead link dalam blog seperti dalam tutorial Mellya, senarai link yang dah tak dapat dipakai lagi akan tersenarai. Atas ialah contoh blog Mellya. Mellya click dibahagian url and masalah ni rupanya terletak di post entry Segmen terbaru Mellya. Jadi Mellya abaikan link tersebut sebab takpelah nanti tamat segmen tu, Mellya akan delete jugak haha

Bahagian Page where Found tu ialah lokasi dead link tu berada. Untuk korang tahu lokasi nya atau tajuk post entry bermasalah itu, click url. So korang buka post entry yang mempunyai masalah ini di blog, dan cari link tersebut. Selalunya link entry giveaway yang sudah di delete oleh penganjur antara dead links yang bertapak dalam blog korang. That's why, kalau sesebuah giveaway or segmen tamat, remove je entry tersebut so that tak akan wujud dead/broken links dalam blog kita bila penganjur delete post dia.

Blog yang link nya sudah tidak aktif juga considered as broken/dead links. Jadi korang kena check bahagian bloglist if ada blog-blog yang mungkin sudah tidak wujud atau bertukar domain dan sebagainya. Just remove the link daripada senarai bloglist. 

Memang agak memenatkan kalau terlalu banyak broken link/ dead link. 
Jadi baik check dari sekarang. ❤

Tuesday, 24 January 2017

1/24/2017 03:35:00 pm

Freebies : Bullet Favicon



Assalammualaikum.

freebies bullet favicon

Hi readers, harini Mellya nak share freebies sikit. Simple je, bullet favicon. Tak tahu letak kat mana? Boleh tengok dekat gambar bawah ni;

what is favicon

Tu la favicon, so today Mellya nak share bullet. 
Cara nak amik right click , open image in new tab dan download.

black favicon black

 milk glaze

 grey

purple favicon dark purple

 purple

pink favicon pink

pink favicon dark pink

 warm pink

 magenta

red orange favicon red orange

 yellow

 orange

 olive

 chocolate

 dusty brown

 coffee beige

 coffee brown

 blue

 light blue

 dark turquoise

 light turquoise

 light green

 dark green

Ni hasil dia,

freebies favicon

Tak banyak colour Mellya buat, 
so kalau nak request colour boleh la comment code colour di bawah ya 😗


1/24/2017 03:26:00 pm

Lyric : Setting Fires (The Chainsmokers ft. XYLØ)




Title: Setting Fires
Singer: The Chainsmokers ft Xylo

Down to my last match fire I touch just to feel
Why is it easier to burn than it is to heal?

Out in the cold you've been
I begged you to come back in
But I can't do this again

I can't keep you from harm
But I'm set on fire to keep you warm
I can't go on and on
Setting fires to keep you warm
I can't keep you from harm
But I'm set on fire to keep you warm
I can't go on and on
Setting fires to keep you warm

I can't
I can't go on and on
Setting fires to keep you warm

I've been looking for answers I don't want to hear
Chest to chest with you I'm staring into a mirror

Out in the cold you've been
I begged you to come back in
But I can't do this again

I can't keep you from harm
But I'm set on fire to keep you warm
I can't go on and on
Setting fires to keep you warm
I can't keep you from harm
But I'm set on fire to keep you warm
I can't go on and on
Setting fires to keep you warm

I can't
I can't go on and on
Setting fires to keep you warm

What would I do?
What I wouldn't do to save you
What would I do?
What I wouldn't do to save you

I can't keep you from harm
But I'm set on fire to keep you warm
I can't go on and on
Setting fires to keep you warm
I can't keep you from harm
But I'm set on fire to keep you warm
I can't go on and on
Setting fires to keep you warm

I can't
I can't
I can't go on and on
Setting fires to keep you warm
I can't
I can't
I can't go on and on
Setting fires to keep you warm

setting fires

The Chainsmokers are an American DJ/producer duo consisting of Andrew Taggart and Alex Pall. The EDM-pop duo achieved a breakthrough with their 2014 song "#Selfie", which was a top twenty single in several countries.

Monday, 23 January 2017

1/23/2017 11:51:00 am

Perjalanan sebagai seorang Blogger


Assalammualaikum.

perjalanan seorang blogger

Tagged by Mayy Jie. Mellya start berblogging since diploma, 2011/2012 gitu. But this blog, another blog. Mellyareenza. Tak pasti kenapa Mellyareenza, ada yang tanya sebab bf nama Reenza ke, sebenarnya tak da kaitan dengan yang hidup dan yang mati ya, tak wujud pun nama tu dalam hidup Mellya, just random name that i like masa tu. Masa tu yes, i'm quite active followers kalau skarang masih wujud maybe dah cecah 1k, tapi 2014, i dont know why i had received a lot of spam messages. Tak sangka disebabkan Mellya abaikan messages tu blog Mellya disekat. Spam tu actually nak inform ada satu web drama korea yang Mellya share dalam blog  report blog Mellya sebab share link drama dekat blog Mellya. Geram jugakla, bukan banyak pun share just two drama kot. Then after awhile, Mellya buka tempat drama tu, web tu dah kena sue sebab post illegal drama. Padan muka dia, balasan la tu hahaha (penyedap hati je)

Then i made a new blog, blog ni lah.. Awalnya macam tak active coz i'm giving up. Sedih tak boleh move on dengan blog lama. Mana tak sedih, blog tu lenyap lepas tak sampai seminggu berbaju baru yang berharga RM 120 rasanya. Mellya selalu edit blog juga dulu, but blog sendiri teringin nak berbaju hasil tangan orang lain yang lebih pro. Tu lah kesedihannya, baru seminggu dah lesap blog tu. 

Wah panjang ni, luahan perasaan betul.

Blog ni bersifat personal, tapi Mellya tak pernah share isihati sangat pun. haha Nak cita pun takut syok sendiri, or ada stalker ke kan.. (bajet famous sangat !) Yang blog Mellyareenza tu rasanya banyak lah luahan hati, ada cita pasal ex boyfriend juga rasanya but yang sekarang ni, masih ragu-ragu nak cerita ke tak. Bukan apa , umur 24 dah tahun ni.. hal macam tu nak cerita pun rasa takut.. mana tau calon suami baca, tak jadi nak tackle kita haha 😅😅 time to be serious !

Sebab berblog, ya sebab bosan.. lepas tu seronok join giveaway, and edit blog. haha Nak cakap suka menulis tak juga. Sebab tu entry pendek-pendek ja. haha Setakat hayat blog ni since March 2016 until now, tarikh 23 Jan 2017, Mellya Crayola berjaya capai 431 followers. Pageview 105,463, entah apa korang baca Mellya pun tak taulah. haha anyway thanks readers, i heart you !

Mellya teringin nak dengar kisah blog sis bertiga nih, harap sudilah berkongsi cerita ya !
LeaAnaMar


Perjalanan sebagai seorang Blogger

Tuesday, 17 January 2017

1/17/2017 08:08:00 pm

Nak Kulit Licin dan Glowing Macam Artis Korea?



Assalammualaikum.

Suzy Bae, Cara Dapatkan Kulit Licin dan Glowing Macam Artis Korea

Orang Korea ni memang terkenal dengan KPOP and kecantikan kulit diorang. Ada yang plastic surgery but bab kulit mostly memang asli cantik. Sebab apa ek? Kalau nak tau, lifestyle kita yang sebenarnya mampu memberi impact pada diri kita. Sapa tak nak kulit licin dan halus macam artis Korea? Mesti nak bukan? Jom baca tips ringkas Sis Hana Hadzrami nih. Baca ni mesti tak sabar nak cuba hahaha



So kalau korang baca tips ni from A to Z, mudah je nak follow. Antara rajin dan malas je. haha Orang Korea sangat pentingkan kesihatan, selain bersenam diorang jugak jaga dari segi pemakanan. Makanan yang berminyak memang bukan pilihan. (Aduh macam mana la nak elak, haha memang selalu dok makan goreng-goreng). Nak kulit cantik macam Korea, amalkan makanan yang dimasak secara steam atau rebus. Nasi pun makan 3 kali sehari dengan lauk-pauk berasaskan protein seperti ikan dan ayam. Sayur jangan cakaplah, diorang makan berpinggan-pinggan

And masyarakat Korea mula menjaga kecantikan sejak di bangku sekolah. Ala kat Malaysia ni pun sekarang, rasanya sekolah rendah pun dah pandai jaga muka. Cuba tengok ig tu, budak-budak zaman sekarang lagi lawa daripada kita masa zaman sekolah rendah. haha kita selekeh, depa kecik-kecik dah bermake up sekarang. 

Step penjagaan kulit yang orang Korea amalkan sejak sekolah untuk kecantikan kulit:


Bersihkan wajah daripada makeup menggunakan pembersih makeup. Sekarangkan famous dengan micellar water dan cleansing oil. Nak tahu korang sesuai yang mana? Baca SINI

Gunakan facial cleanser untuk pembersihan secara mendalam. Korean memang pengamal double cleansing method. Caranya, sama ada korang guna cleansing oil atau micellar water, facial wash kemudian bersihkan wajah sekali lagi menggunakan cleanser pulak. First cleansing tu membantu menanggalkan sebum, habuk, sel kulit mati dan lain-lain. Second cleansing, mencuci ke dalam liang pori tu. Kesannya kulit yang kusam menjadi lebih cerah.

Tak cukup dengan double cleansing, gunakan toner untuk membersihkan kesan makeup dan pembersih muka yang tertinggal.  Jangan lupa face essence untuk memudahkan penyerapan kulit dan face serum untuk merawat kulit dari dalam. Moisturiser penting untuk mengekalkan kelembapan dan memastikan serum kekal meresap dalam kulit. Sebelum tidur, orang Korea suka pakai mask muka. Patutlah kulit wajah diorang ni sentiasa lembap dan glowing kan? ❤

1/17/2017 03:15:00 pm

Lyric : Don't Wanna Know (Maroon 5 ft. Kendrick Lamar)




Title:Don't Wanna Know
Singer: Maroon 5  ft. Kendrick Lamar

Oh hey
Oh, oh hey
Oh, oh, oh hey
Uh oh, uh oh

I don't wanna know, know, know, know
Who's taking you home, home, home, home
And loving you so, so, so, so
The way I used to love you, no
I don't wanna know, know, know, know
Who's taking you home, home, home, home
And loving you so, so, so, so
The way I used to love you, oh
I don't wanna know

Wasted (wasted)
And the more I drink the more I think about you
Oh no, no, I can't take it
Baby every place I go reminds me of you

Do you think of me
Of what we used to be?
Is it better now
That I'm not around?
My friends are actin' strange
They don't bring up your name
Are you happy now?
Are you happy now?

I don't wanna know, know, know, know
Who's taking you home, home, home, home
And loving you so, so, so, so
The way I used to love you, no
I don't wanna know, know, know, know
Who's taking you home, home, home, home
And loving you so, so, so, so
The way I used to love you, oh
I don't wanna know

And every time I go out, yeah
I hear it from this one, I hear it from that one
That you got someone new, yeah
I see but don't believe it
Even in my head you're still in my bed
Maybe I'm just a fool

Do you think of me
Of what we used to be?
Is it better now
That I'm not around?
My friends are actin' strange
They don't bring up your name
Are you happy now?
Are you happy now?

I don't wanna know, know, know, know
Who's taking you home, home, home, home
And loving you so, so, so, so
The way I used to love you, no
I don't wanna know, know, know, know
Who's taking you home, home, home, home
And loving you so, so, so, so
The way I used to love you, oh
I don't wanna know

[Kendrick Lamar:]
No more “please stop”
No more hashtag boo'd up screenshots
No more tryna make me jealous on your birthday
You know just how I make it better on your birthday, oh
Do he do you like this, do he woo you like this?
Do he lay it down for you, touch your poona like this?
Matter of fact, never mind, we gon' let the past be
Maybe his right now, but your body's still with me, whoa

I don't wanna know, know, know, know
Who's taking you home, home, home, home
And loving you so, so, so, so
The way I used to love you, no
I don't wanna know, know, know, know
Who's taking you home, home, home, home
And loving you so, so, so, so
The way I used to love you, oh
I don't wanna know, know, know, know
Who's taking you home, home, home, home
And loving you so, so, so, so
The way I used to love you, no
I don't wanna know, know, know, know
Who's taking you home, home, home, home
And loving you so, so, so, so
The way I used to love you, oh
I don't wanna know

Oh hey
Oh, oh hey
Oh, oh, oh hey
Uh oh, uh oh

maroon 5

Maroon 5 is an American pop rock band that originated in Los Angeles, California.It currently consists of lead vocalist Adam Levine, keyboardist and rhythm guitarist Jesse Carmichael, bassist Mickey Madden, lead guitarist James Valentine, drummer Matt Flynn, and keyboardist PJ Morton. Before the current group was established, the original four members, Adam Levine (lead vocals, lead guitar), Jesse Carmichael (rhythm guitar, backing vocals), Mickey Madden (bass guitar) and Ryan Dusick (drums), formed a band known as Kara's Flowers in 1994, while they were still in high school.

Friday, 13 January 2017

1/13/2017 02:00:00 pm

Acne Balm Sendayu Tinggi Review



Assalammualaikum.

sendayu tinggi acne balm

Sendayu Tinggi Acne Balm, Penyamar Noda Berubat. Caution, Entry bergambar heheh Jerawat dengan Mellya tak dapat dipisahkan. Especially time nak dekat period. Meriah tumbuh area pipi dan rahang. Kalau korang nak tahu, jerawat yang subur tumbuh di area pipi and rahang ni tandanya hormon tak stabil. Nak check punca jerawat korang, boleh lah refer post mengenai zon jerawat dekat sini >> http://mellyacrayola.blogspot.com/2016/09/know-your-acne-zone-ketahui-punca.html So.. few days ago, Mellya ada share tentang set jerawat Sendayu Tinggi. One of it ialah Acne Balm. Sebagai permulaan nak mencuba set jerawat ni, Mellya cuba lah acne balm ni. Memang selalu sangatlah customer Mellya order acne balm ni.
Product Review

Sendayu Tinggi Acne Balm


Sendayu Tinggi Acne Balm, Penyamar Noda BerubatSendayu Tinggi Acne Balm, Penyamar Noda Berubat

Price : RM 31.80 (RM 30.20 member)

So Acne Balm ni actually berharga RM 31.80. Memandangkan Mellya sekarang dah jadi ahli Sendayu Tinggi, harganya cuma RM 30.20. Satu bekas 5gm, can last minimum 1 month depends on usage jugak lah.

Ingredients : Acne Balm ini diformulasikan daripada minyak tea tree, menthol, extract thyme, akar keladi dan akar licorice.

Function : Untuk mengeringkan jerawat dan kemerahan akibat jerawat. Boleh juga digunakan sebagai concealer untuk menutup kesan jerawat.

sendayu tinggi acne balmsendayu tinggi acne balm

Acne Balm ni warna nya seperti concealer so Mellya pakai juga waktu nak keluar. Bahagian berjerawat je Mellya sapukan balm ni, bahagian lain Mellya pakai foundation biasa.

Sendayu Tinggi Acne Balm, Penyamar Noda Berubat

Selepas sapuan, acne balm berjaya blend dengan warna kulit.

Cara penggunaan 

Sapukan acne balm pada bahagian berjerawat pada waktu siang dan malam selepas sapu pelembap muka. Acne balm bukan untuk seluruh muka, cuma untuk conceal kawasan jerawat sahaja. So after apply acne balm, boleh je apply foundation seperti biasa. 

What i felt

So my personal review, okay texture kering and tak berminyak, bila dah sapu tu rasa berangin macam pakai Vicks pun ada juga. hehe Kalau yang jenis tak suka pakai Vicks tu susah sikit. However, jerawat Mellya laju jeee kecut pas pakai balm ni. And now dah 3 kotak acne balm Mellya dah rembat. Bukan Mellya pakai sorang, adik Mellya join sekaki. Dia tu kalau sapu tak ingat dunia (muka dia breakout lepas pakai Tati Skincare, so sekarang tengah proses healing..)

Repurchase?

Memang dah repurchase pun haaa... Siap beli satu set lagi.. haha maybe sebab sesuai dengan kulit Mellya. Muka Mellya pun sensitif, kalau pakai skincare yang tak sesuai, muka akan breakout @ tumbuh biji-biji halus. Alhamdulliah setakat pakai ni tak ada la pulak tumbuh benda asing dekat muka.Kalau korang rasa macam nak try, boleh je contact Mellya. Details ada dekat sidebar. ❤

So, I give it 🌟🌟🌟🌟 out of 🌟🌟🌟🌟🌟

*Disclaimer: This is my personal opinion and humble review based on my experience. I am not paid for this review and I spent my own money on this product. Result may be vary depends on your skin conditions. I am not liable for any problems that might arise from trying out the product I review here.

1/13/2017 09:43:00 am

Tutorial : Pasang Google Font Dalam Blog



Assalammualaikum.

google font

Kadang-kadang stress pasang Google Font tak menjadi. So ni cara untuk pasang Google Font sebetulnya.

First buka Google Font and Cari font yang hendak digunakan. Contoh : Amatic SC

google font

Click button + di sebelah untuk select font. Akan keluar macam ni. 

google font

Copy code di bahagian atas, standard. Macam dalam gambar, 
paste di mana-mana yang korang boleh edit link tu.

Tukar link tersebut ke bentuk baru: 

Link yang dicopy;

kepada link yang baru :
<link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Amatic+SC' rel='stylesheet' type='text/css'/>

Then copy link yang baru dan paste dibawah <head>
Buka edit template , CTRL + F, Search <head>

google font

Copy code ni dibahagian specify in css (kalau korang refer gambar masa nak copy link standard tu bawah dia korang akan nampak), then paste dekat bahagian mana korang nak gunakan font ni, for example sidebar title;

google font

contoh gambar ni menggunakan tulisan lain ya. 
Tapi cara sama je, kalau korang nak edit font bahagian sidebar ; h2.
Lain-lain bahagian pun sama. Kalau nak set size; tengok juga kat image atas ni.

Preview, Kalau menjadi save terus.

Harap fahamlah ye hehehe kalau tak menjadi inform ya. ❤

Thursday, 12 January 2017

1/12/2017 04:12:00 pm

Lyric : All We Know (The Chainsmokers ft Phoebe)




 Title: All We Know
 Singer: The Chainsmokers ft Phoebe

Fighting flames of fire
Hang onto burning wires
We don't care anymore
Are we fading lovers?
We keep wasting colors
Maybe we should let this go

We're falling apart, still we hold together
We've passed the end, so we chase forever
'Cause this is all we know
This feeling's all we know

I'll ride my bike up to the road
Down the streets right through the city
I'll go everywhere you go
From Chicago to the coast
You tell me, "Hit this and let's go
Blow the smoke right through the window"
'Cause this is all we know

'Cause this is all we know
'Cause this is all we know

Never face each other
One bed, different covers
We don't care anymore
Two hearts still beating
On with different rhythms
Maybe we should let this go

We're falling apart, still we hold together
We've passed the end, so we chase forever
'Cause this is all we know
This feeling's all we know

I'll ride my bike up to the road
Down the streets right through the city
I'll go everywhere you go
From Chicago to the coast
You tell me, "Hit this and let's go
Blow the smoke right through the window"
'Cause this is all we know

'Cause this is all we know
'Cause this is all we know

chainsmokers

The Chainsmokers are an American DJ/producer duo consisting of Andrew Taggart and Alex Pall. The EDM-pop duo achieved a breakthrough with their 2014 song "#Selfie", which was a top twenty single in several countries.