Tutorial : Cara Guna Responsive Blog Template Percuma - A box of Crayon

Latest

Monday, 2 January 2017

Tutorial : Cara Guna Responsive Blog Template Percuma



Assalammualaikum.

Tutorial : Cara Guna Responsive Blog Template Percuma
Hi guys. Ramai yang sekarang dah mula guna responsive blog template kan? hehe Mellya guna yang percuma je, pastu godek coding untuk tukar colour ikut citarasa sendiri. Masa mula tu agak confused tapi rupanya mudah je. Credit tu boleh je nak delete tapi Mellya sengaja kekalkan (hak milik orang kan, buatnya kena saman haha). So back to how to use/apply template yang dah didownload. 

For an example, Mellya download template Claire from here

Tutorial : Cara Guna Responsive Blog Template Percuma


Extract into folder file zip tadi.


Tutorial : Cara Guna Responsive Blog Template Percuma


Now buka folder tu, korang akan nampak 2 file bawah ni. 


Tutorial : Cara Guna Responsive Blog Template Percuma

Buka blog, Template dan upload di bahagian backup/restore.

Tutorial : Cara Guna Responsive Blog Template Percuma


Usually kena set show desktop template untuk mobile. But better korang baca instructions dia bagi sekali. Dah upload? Buka folder tadi semula click documentation untuk arahan selanjut nya.


Tutorial : Cara Guna Responsive Blog Template Percuma

Senang je awakkk. Cuma kalau bab tukar warna tu je kena rajin sikit korek bahagian html. hehe
Nak buat tutorial tukar warna susah sikit sebab blog lain-lain template. Jadinya tips yang boleh mellya bagi, korang search code #00000 contoh , ni code colour hitam.  So rasa jumpa code ni tukar la kaler code lain. Try and error. Tapi kalau tak nak serabut otak , upah je orang. hihi

Whatsapp 0189830500 , Mellya untuk re-Edit template blog ini cuma RM 15.


9 comments:

  1. nice sharing sis... erm... baru tahu cam tu... hehe

    ReplyDelete
  2. betul. sekarang dah ramai blogger guna responsive template :)

    ReplyDelete
  3. blog sekarang semua makin simple .

    ReplyDelete
  4. Nurul dulu pun confius macam mana nak guna.. tapi sebenarnye senang je.. just godek2 coding je mana kita nak tukar.. nice sharing ^^

    ReplyDelete
  5. Betul..kak PC pun gitu juga..tukar warna dan tambah coding sikit2 :)

    ReplyDelete
  6. Nice sharing. Saya jenis tak reti benda2 gini. Jadinya saya upah orang. Tau tulis entri je..haha

    ReplyDelete
  7. Betul tu Mellya, nampak complicated tp senang je kalau faham HTML tu. Mai dah stop ambil tempahan dah sebab laptop rosak T_T. Apapun semoga rezeki Mellya terus melimpah... All the best!

    ReplyDelete