Featured Post

Its time for giveaway! Kali ini Mellya ,  Mrs Pip , Shafyqah , Aira ,  SyahirahValiant , dan  Siqahiqa  nak cari seorang pemenang beau...

Continue reading

Wednesday, 2 August 2017

Kenapa Guna Facial Brush Lebih Baik berbanding Guna Tapak Tangan?



Assalammualaikum.


photo credit to http://www.huffingtonpost.com/2013/11/27/face-washing-sponge-brush_n_4344510.html

Sejak kebelakangan ni, ramai yang mencari facial brush dekat Ravishing Obsession. Mellya cuma jual jenis manual brush, sebab it is much more safer and tak perlu nak recharge or beli battery untuk jalan. Kenapa agaknya ramai yang mencari facial brush ni? So jemput baca entry ringkas Mellya ni.

Pori tersumbat menyebabkan:
Muka berminyak
Pori besar
Blackhead
Jerawat

Kenapa Guna Facial Brush Lebih Baik berbanding Guna Tapak Tangan?
Pendek kata, dengan facial brush, segala kotoran especially for those yang suka bermakeup dan pori besar, facial brush sedikit sebanyak membantu mengelakkan kotoran tersumbat dalam liang pori yang boleh menyebabkan jerawat.

The Experiment
Yang ni Mellya just google from the web. Nak buat demo and own experiment tapi macam malas pulak kan. Balik kerja dah letih malam terus tido....Apa kata guna apa yang ada. haha Credits to the owner, i hope you read this!

Cara menggunakan Facial Brush/ Cleansing Brush dengan betul
Guna brush yang lembut pada kulit
Bersihkan brush setiap kali ingin menggunakannya
Pertama kali guna, mungkin akan mencetuskan jerawat/kulit mengelupas, ini perkara biasa
Ketika berjerawat, elak gunakan nya untuk mengelakkan daripada merebak
Gunakan hanya 1 kali sehari bagi mereka yang mempunyai masalah kulit sensitif
Brush tidak boleh dikongsi!
Jangan guna brush muka pada bahagian lain. 

Terjawabkah persoalan korang? Haha harap-harap terjawab. Paling penting, brush perlu lah dicuci bersih lepas digunakan, barulah muka tak breakout. ❤

Previous Post
Next Post

About Author

A Penang blogger, currently working as a freelance writer. For collaborations, feel free to contact me via email fhatinameliamusa@gmail.com. Leave some comments too ❤

15 comments:

  1. Kena guna facial brush lah lps ni nampaknya. Selalu pakai tgn je.

    ReplyDelete
  2. guna brush lagi bagus sebab dia akan cuci pores kita , tapi kena pilih brush yang elok lah , mahal sikit tak apa janji ada kualiti

    ReplyDelete
  3. Blogwalking here. Thank you for this info. ;)

    ReplyDelete
  4. kene cari jgkla brush gitu... selama ni pakai tgn je lah tau nya

    ReplyDelete
  5. Lepasni beli facial brush pulak la. Thanks for the info

    ReplyDelete
  6. bagus tips ni.. boleh cuba nanti :)

    ReplyDelete
  7. wow baru tahu besar perbezaannya. Thanks mellya lepas ni nak try cari

    ReplyDelete
  8. Betul! Setuju sangat! In fact, ada beza taw makeup muka yang tak scrub dengan makeup muka yang ada scrub routine.

    ReplyDelete
  9. akak guna dedua hahaha.. tangan guna brush guna. tapi i notice.. kalo pakai brush hari2 cepat naik jrawat sketul dua. but kalo selang2 hari 2/3 hari skali then okay. huurm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya sis, bila guna brush ni kena makesure brush dicuci bersih sebelum pakai. hehe sebab kalau ada makeup residue melekat dekat brush or jerawat yg pecah akan tersebar ke kawasan lain.

      Delete
  10. Mellya, share tips penjagaan brush muka please! hihi

    ReplyDelete
  11. bagus info nih.. nampaknya selepas ni kena cari laa facial brush ni..

    ReplyDelete