7 Punca Jerawat Paling 'Obvious' - A box of Crayon

Latest

Sunday, 26 November 2017

7 Punca Jerawat Paling 'Obvious'



Assalammualaikum.


Sejak akhir-akhir ni, ramai yang whatsapp Mellya pasal jerawat. Eh Mellya pun ada masalah jerawat jugak haha but sometimes usually before period atau bila Mellya "malas". Banyak je product untuk jerawat dekat luar sana tu, cuma kita kena rajin cari product yang sesuai dengan kulit kita. Ada yang complain dah cuba pelbagai jenis product tapi hasil masih sama. Jangan salahkan product je, salahkan diri juga, adakah cara penggunaan kita tu dah betul and product tu sesuai dengan jenis kulit sekarang? Hal tu maybe boleh dikongsikan di entry akan akan datang but this time Mellya nak share 7 punca jerawat paling 'obvious'.

Phone

Bacteria dekat phone boleh jadi punca jerawat. So jangan lupa lap phone korang tu selalu.
Solution: Standby wet tissue or tissue untuk lap phone korang.

Touching face

Tangan tu suka sangat pegang muka kan. haha Tangan tu bersih sangat ke?
Solution: Standby hand sanitizer untuk memastikan tangan korang bebas bacteria.

Lack of sleep 

Lack of sleep = stress resultnya bertambah lah jerawat naik. 
Solution: Pastikan tidur mencukupi. 

Beauty Routine


Sikap malas boleh jadi punca jerawat. Dahla malas pastu skincare tu sesuai tak dengan jenis kulit korang? Mampu tak untuk treat masalah yang korang hadapi sekarang?
Solution: Skin testing before purchasing any skincare products. Jangan malas or skip beauty routine. Cuba contohi masyarakat Korea ni. 

Your prescription

Ubat-ubatan seperti steroid dan lain-lain boleh menyebabkan jerawat. Masalah hormon juga, jadi dapatkan ubat atau supplement yang bersesuaian sahaja.
Solution: Dapatkan bantuan pakar untuk decide supplement yang sesuai dan tak merbahayakan kulit.

Too much chocolate or dairy products

Makan chocolate secara berlebihan boleh menyebabkan jerawat. Jadi elak makan or minum produk tenusu secara berlebihan. 
Solution: Jaga pantang haha

Sweat

Peluh juga boleh menyebabkan jerawat. Bila berpeluh mesti korang rasa malas gila kan nak jaga muka. eh time ni la wajib jaga, bacteria tengah banyak tu
Solution: Keringkan peluh then proceed dengan skincare routine korang. 

7 punca jerawat paling 'obvious' dah dikenalpasti. So? Good luck hehe ❤

4 comments:

  1. really nice tips. Bab suka pegang muka tu memang selalu buat. Baru tahu. Solution dia, jangan pegang muka. hahahah

    ReplyDelete
  2. Bila tumbuh jerawat rasa rimas dan risau.
    Bila jerawat sembuh parut pula tinggal.
    Sis setuju Mellya, malas memang boleh jadi punca jerawat ;-)

    ReplyDelete
  3. Thanks for info.. nice sharing. Kulit miera jarang berjerawat tapi kalau kena je, banyak pulak yang tumbuh kat muka. haha.. done follow

    ReplyDelete
  4. tidur tak ckup tu memang betul.. busyra sndiri kalau tidur tak ckup. esok tu mengantok. lepas tu stress lepas tu mula lah nak timbul macam2 kat muka. hehe

    ReplyDelete