Frasa Drama Korea Yang Selalu Kita Dengar - A box of Crayon

Latest

Saturday, 13 January 2018

Frasa Drama Korea Yang Selalu Kita Dengar



Assalammualaikum.


Anyeonghaseyo. Mood Korea la rini. hehe so buka youtube kita belajar bahasa Korea yep. Frasa-frasa ni memang sering kali kita dengar bila tonton drama Korea. Dengar sebutan depa macam comel je kan. haha Sampai boleh hafal dah la sikit-sikit makna nya. 

Popular Korean Drama Phrases


Saranghaeyo - I love you.
Bogoshipuhyo - I miss you.
Gwenchanayo - Are you okay?
Wae geuraeyo - Why are you being like this?
Baegopayo. Bap mukeuruh ga yo/Bap Mukja  - I'm hungry, lets eat.
Uhtteokhae - What to do?
Michyeosuh? - Are you crazy??
Uhmuh uhmuh, michyeotnabwa - Oh my, must be crazy

Jinjja ? - Really?
Jinjja yabbeuda - Really pretty
Jinjja gwiyupda - Really cute
Jinjja meotjida - Really cool
Joogeulae? - Do you want to die?
Gajima - Dont go

Kamsa Hamnida/Gomawo/Jeongmal - TQ
Ah ni ya - You are welcome/ Its okay or no thanks
Neh/Yeh/Eung/Uh - Yes
Ah Nee/Ah Nee Yoh - No

Mwo Hae? -What are you doing?
Jal ji nae? - How are you?
Jal ja - Good night
Jae bal - Please
Geu rae - Okay
Jal ga - Bye

Dang yeon ha ji - Of course
Mian hae - Im sorry
Wae? - Why?
Joah - I like it
Shi reo - I dont like it

Familiar words kan? hehe Kaki drama Korea mesti perasan frasa-frasa ni. Sebab bunyi bahasa Korea ni sedap didengar and di pronounce kan, sanggup belajar sikit-sikit. haha Lepas ni kalau tengok cita Korea tak da subtitle boleh faham la kot. Ehhh?? hahaha ❤

4 comments:

  1. Hahaha comelkannn bahasa korea ni, dorang tengah gaduh pun dengar comel. adehhh.

    ReplyDelete
  2. Melting oiii dgq phrases ni :) lg lg cite my lovely girl..

    ReplyDelete
  3. belajar bahasa korea laa plak.. sesuai untuk peminat cerita korea..

    ReplyDelete
  4. banyak dalam list tu pernah dengar sbb akak kaki kdrama. hehehe

    baru tau ejaan otokaje(Uhtteokhae) mcm tu,sllu pkai eja ikot suka jer..

    ReplyDelete